Publicat el 06/03/2020

Una nova investigació confirma que les personalitats dels amos de gats, i més concretament la seva inestabilitat emocional, poden influir en el comportament de les seves mascotes felines. Els investigadors de la Universitat de Lincoln i la Universitat de Nottingham Trent, totes dues al Regne Unit, van analitzar el temperament de 3.331 persones i com eren percebudes pels seus gats.

Als propietaris dels animals se’ls van realitzar diferents tests que avaluaven factors com la simpatia, la responsabilitat, l’extraversió i la inestabilitat emocional. També havien de contestar algunes preguntes sobre la raça i l’estil de vida dels seus gats. Per acabar, van estudiar com interactuaven els propietaris amb les seves mascotes felines, i així va ser com van descobrir que tots dos grups tenien trets de personalitat comuns.

Van comprovar que els amos amb un índex de neurosi més alt tenien gats amb «problemes de comportament» (agressivitat, ansietat i por, per exemple) o comportaments relacionats amb l’estrès, a més d’excés de pes. En canvi, quan el propietari era una persona simpàtica i amable i mostrava un grau de satisfacció més elevat amb l’animal, la mascota tenia un pes més equilibrat.

Les persones extravertides tenien més probabilitat de tenir animals que aprofitaven més la llibertat fora de casa, mentre que els participants que es caracteritzaven per un nivell de responsabilitat més gran tenien mascotes amb un temperament més relaxat.

L’estudi també apunta que aquesta projecció que l’amo transmet al seu gat és equiparable a la que es dona en una relació paternofilial. De fet, els resultats són similars a investigacions anteriors que van analitzar els llaços i influència entre pares i fills.

Els autors de l’estudi consideren que els propietaris de gats han de saber que el seu comportament pot afectar els seus animals i que el seu benestar no només depèn de com els atenguin, sinó de com actuïn en la seva vida diària.

Atès que moltes persones consideren els seus animals domèstics com a membres de la família i hi estableixen vincles socials estrets, és molt possible que als nostres animalons els pugui afectar la manera com interactuem amb ells i els tractem, segons apunten els investigadors.

Tot i els resultats, els responsables de l’estudi creuen que cal fer més investigacions per entendre millor la influència humana en els gats.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari