Els cargols de terra, ni carn ni peix | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 13/05/2019

Aquest animal s’ha arrossegat des de l’antiguitat, tant per les taules més sumptuoses com pels fogons més pobres, però no totes les cultures han sabut gaudir-ne de la mateixa manera: mentre que per als francesos els cargols han estat un privilegi gastronòmic, en altres països provoquen rebuig.

A Catalunya, Mallorca i al País Valencià hi ha una gran tradició gastronòmica al voltant dels caragols de terra.

La millor època per adquirir-los és la primavera i l’estiu. Les espècies més corrents són el cargol bover, el vinyal i el sapenc.

Conservació: l’anomenat dejuni —deixar els cargols quinze dies sense menjar—, és molt aconsellable perquè d’aquesta manera eliminem qualsevol element tòxic. El pas següent és netejar-los amb dues o tres aigües, a les quals s’haurà d’afegir una mica de sal i vinagre, i remenar-los perquè treguin la bava.

Cocció: a les comarques lleidatanes es mengen principalment a la llauna o a la brutesca. També és freqüent trobar-los guisats: conill amb cargols, cargols amb samfaina, peus de porc amb cargols, cargols en escabetx, amb pebre negre i cansalada o amb formatge…, són algunes de les moltes combinacions.

A banda de la Catalunya Nord, és Lleida la terra que rendeix un veritable culte als cargols: el seu Aplec del cargol, celebrat cada primavera, és ja festa nacional.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari