Publicat el 22/06/2021

El volant dels vehicles ha tingut una evolució espectacular des que va ser inventat, el 1894. La seva aparició va revolucionar la indústria, ja que fins llavors els automòbils es controlaven amb una maneta o vareta de direcció. Molt senzill en els seus inicis i centrat en el control de la direcció, amb els anys el volant es va anar fent més complex fins que, a partir del 2000, es converteix en el centre del vehicle, un comandament que inclou des de les llums, la ràdio i la calefacció fins al control de creuer o de velocitat.

Ara, però, amb la conducció autònoma, sembla que el volant s’encamina cap a la desaparició. La majoria de les marques ja han començat a substituir-lo en els seus prototips per comandaments tipus joystick, com els dels videojocs, situats a la zona on tradicionalment hi ha el canvi de marxes. En d’altres, el volant pot incrustar-se en el quadre de comandament quan no es fa servir, per treure’l quan es vulgui conduir de manera manual.

També és possible que la ubicació del volant experimenti canvis molt notables, ja que no fa gaire es va patentar un sistema que permet ubicar-lo en la posició esquerra, al centre, o a la dreta, segons el país on es circuli i l’ocupació de les places davanteres. El comandament es desplaça horitzontalment a través d’un rail, fet que implica un sistema de volant per cable.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari