Publicat el 03/05/2021

El tret PAS, potser no hagis sentit abans aquest terme, ja que és un concepte relativament nou que va començar a ser estudiat per la psicòloga nord-americana Elaine Aron a la dècada dels 90.

PAS són les sigles de «Persones Altament Sensibles», traducció del concepte «Highly Sensitive Person» que va encunyar la Dra. Aron com a títol del seu primer llibre sobre aquest tret que tenen entre el 20 i el 30 % dels humans.

El primer que cal saber sobre l’alta sensibilitat és que no és cap trastorn ni malaltia de la persona, sinó una característica del seu processament sensorial. Segons les investigacions, dues de cada deu persones són PAS, cosa que implica que tenen una capacitat per percebre els estímuls de l’entorn de forma molt més intensa que la resta d’individus.

Parlem d’alta sensibilitat si una persona té el sistema nerviós més fi, més desenvolupat que la resta d’éssers humans. Això fa que percebin subtileses de l’entorn que els altres són incapaços de captar, per això els sons alts, les llums massa brillants, les aglomeracions de persones o imatges de violència i dolor els afecten de manera molt profunda.

No s’ha de confondre amb la hipersensibilitat, que consisteix en fragilitat emocional i delicadesa de sentiments. L’alta sensibilitat és una predisposició biològica a identificar amb menys dificultat algunes sensacions.

Les PAS tenen molts atributs positius. Tanmateix, la seva profunditat de processament i la gran capacitat per percebre les subtileses poden anar en contra seu si s’estressen per un excés o intensitat d’informació. Per això, els psicòlegs recomanen períodes de descans breu en què puguin recuperar l’equilibri biològic. No es tracta de reprimir les seves emocions, sinó d’aprendre a canalitzar el torrent de sensacions i sentiments que experimenten.

 

Redacció La Clau

 

 

Deixa un comentari