Publicat el 18/06/2018

Molt freqüentment ignorem la por que tenen dels petards els nostres gossos durant la major part de l’any. Però quan falta una setmana per a la festa de Sant Joan, llavors volem buscar una forma que al gos no li afecti. Lamentem dir-ho, però un gos no pot aprendre a gestionar emocions com l’ansietat o la por en una setmana.

La clau per evitar aquest problema és la prevenció, i treballar-ho amb el nostre gos amb mesos d’antelació.

«Però per a Sant Joan només queda una setmana. Què faig?» Ens ho poses difícil. A nosaltres i al teu gos. Però encara hi ha algunes mesures que es poden prendre, no per ensenyar el teu gos a gestionar la seva por o la seva ansietat, però sí per reduir els efectes negatius.

Espai segur. Quan els petards li provoquen por, el gos sol buscar un lloc on refugiar-se. Si sabem que hi ha un lloc que té positivitzat (la zona on dorm, un transportí, sota una taula, el bany…), posem aquest lloc a la seva disposició i preparem-lo: li podem posar el seu llit, abaixar les persianes per aïllar més del soroll… i donar-li accés sense donar-li nosaltres cap importància ni compadir-nos-en d’una forma evident. Que vegi que no hi ha motiu per preocupar-se.

Treballs d’olfacte. Amagar premis per la casa i ensenyar el gos a buscar-los amb el seu nas és, alhora que divertit per al gos i el guia, terapèutic per a l’animal: aprenen a concentrar-se i a autocontrolar-se, la qual cosa beneficia la gestió emocional del gos. I si durant els petards no està gaire afectat, provem de traslladar la seva atenció del so de la pirotècnia a l’olor dels premis.
Feromones apaivagadores. Aquestes feromones artificials ajuden en ocasions a induir el gos a estats emocionals més calmats.

Samarretes antiestrès. Són samarretes que s’han de positivizar (no poseu-les just el dia dels petards). Seguint les instruccions del fabricant o les indicacions de l’educador caní, indueixen el gos a un estat més calmat. Les dues més conegudes són Anxiety Wrap i Thunder Shirt.

Televisió per a gossos. A YouTube hi ha vídeos de relaxació per a gossos. Alguns funcionen millor que d’altres. La meva millor experiència al respecte és amb el canal Dog TV, un canal de subscripció que es pot veure en línia o per smart TV, específicament dissenyat i creat per a gossos des d’una base científica.

Massatges. Bé siguin els massatges a la seva zona preferida que sempre li fem i que tant li agraden i el relaxen, o bé massatges específics (com ara el Tellington TTouch ), poden ajudar a calmar el gos quan més ho necessita. Els massatges han de ser ja una eina que el gos conegui, el relaxin i tingui positivitzats prèviament: no ho hem de fer aquell dia per primera vegada, ja que podríem reforçar aquest estat emocional negatiu en el gos, just el contrari del que volem aconseguir.

Medicació. Consulta amb el teu veterinari quin tipus de medicació recomana per al seu cas i el procediment a administrar (solen requerir que es comenci diverses setmanes abans).

Aquestes últimes mesures no ajuden a fer que el gos gestioni millor les seves emocions negatives davant els petards, sinó que simplement fan que no ho passi tan malament. La forma d’eliminar el problema de base és donar-li al gos les eines perquè ell mateix es gestioni i autocontroli, i per això el més recomanable és posar-se sempre en mans d’un educador caní que pugui portar-nos per un procés de dessensibilització als petards.

Sigui quina sigui la reacció del nostre gos davant els petards, és la nostra obligació entendre què li està passant i posar-hi remei. I per això la prevenció és la clau: en l’etapa de cadell, si encara hi som a temps, o mesos abans que comencin els espectacles pirotècnics. La nostra família, els nostres veïns…, però sobretot el nostre gos, ens ho agrairan.

 

Carlos Millara,
Educador Caní de CANMIGOS

Deixa un comentari