Publicat el 25/03/2024

El ritme circadiari.

 

El ritme circadiari és el cicle natural de canvis mentals, físics i de comportament que el cos experimenta en un dia. Aquest ritme és regulat principalment per la llum i la foscor, controlat per l’hipotàlem. La glàndula pineal, influenciada per la llum solar, desactiva la producció de melatonina durant el dia, afavorint la vigília, mentre que, en la foscor, els nivells de melatonina augmenten i indueixen la son.

Aquests ritmes no només determinen els cicles de son, sinó que també afecten altres funcions corporals, com la regulació de la temperatura i la producció d’hormones. Diversos estudis han revelat que els ritmes circadiaris també impacten en el metabolisme, la regulació immunitària, i les funcions cognitives i psiquiàtriques, entre d’altres.

Per mantenir un equilibri en el ritme circadiari, es recomana establir un horari de son estable, crear una rutina relaxant abans de dormir, evitar els dispositius digitals, buscar la comoditat per dormir, fer activitat física diària, prendre el sol, seguir una dieta saludable i evitar el consum de substàncies com la cafeïna i l’alcohol abans d’anar-se’n al llit.
Comprendre i respectar els ritmes circadiaris pot contribuir significativament a millorar la salut i el benestar en general.

En cas de desajustos en el ritme circadiari, es recomana consultar un professional de la salut per rebre l’orientació i el tractament adequats.

Redacció La Clau

Deixa un comentari