Publicat el 03/12/2018

La cavitat oral està constituïda per dents, ossos, articulacions, glàndules, músculs, nervis i altres estructures que permeten les funcions de masticació, parla i respiració, i confereixen els trets estètics. A mesura que ens fem grans, tot el nostre cos envelleix, i la boca no n’és una excepció.

Els teixits bucals, les mucoses, les dents… Tot comença a notar el pas dels anys. Certament, alguns canvis orals són naturals de l’edat, com per exemple el desgast o l’enfosquiment de les dents, però hi ha molts d’altres que no s’han d’atribuir a l’edat, sinó que són conseqüència de malalties orals, com ara la malaltia periodontal o les càries, o bé són propiciats pel fet de no haver mantingut un control de la salut oral adequat.

Els principals factors externs que se sumen a l’edat són:
una alimentació inadequada; una higiene bucal insuficient o inadequada; malalties com la diabetis, afeccions cardíaques o el càncer; factors ambientals, com l’estrès o el tabaquisme, i també certs medicaments.
La salut bucal condiciona aspectes fonamentals de la qualitat de vida, i per a la qualitat de vida d’una persona gran és indispensable un estat nutricional òptim, la qual cosa no és possible si el primer procés de la digestió (masticació/salivació) no és adequat.
En el cas que es conservin les dents pròpies i en funció de com ens raspallem, necessitarem fer control periòdic amb el dentista cada vuit o nou mesos. En el cas que tinguem problemes de genives, implants dentals o pròtesis dentals haurem de fer-ho més sovint, ja que és més difícil fer-se un raspallat correcte, especialment per a aquelles persones que per edat han perdut certa habilitat manual.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari