Publicat el 08/02/2018

La majoria d’ideologies del segle passat estan completament obsoletes, encara que algunes d’elles, com el comunisme, perduren en països com Xina, Cuba i Corea del Nord. Tant el feixisme com el comunisme estan concebuts com a ideologies col·lectivistes, dirigides per elits de partits únics que assumeixen la conducció de masses obligades a seguir de forma autoritària les consignes dels seus dirigents.

En canvi el moviment llibertari és completament oposat als ja descrits, contraposant l’individualisme comunitari al col·lectivisme, i la llibertat a l’autoritarisme. Aquest moviment conserva postulats que, degudament actualitzats, poden continuar essent vàlids i vigents per a la societat del segle XXI.

Apostar per recuperar l’esperit de l’ateneu com a espai intergeneracional que actualment assumeixen els centres cívics, suposa superar l’experiència dels actuals casals, ja siguin de joves o de gent gran, que separen i no ajunten, i per tant no són adequats per a una societat per a totes les edats.

També cal considerar que la globalització està generant una errònia cultura individualista, que podria esdevenir positiva dins d’un marc comunitari que rebutgi l’egoisme i aposti per un altre postulat llibertari: el de l’ajuda mútua, «tu m’ajudes, jo t’ajudo». El moviment llibertari va generar moltes vivències positives en el nostre país que caldria tenir en compte en una recuperació de la memòria històrica, recomanant de nou alguns dels seus principis, per poder viure les 24 hores de forma local en el propi municipi.

 

Josep Aracil i Xarrié
(President d’Eurosènior) joarxa@gmail.com

Deixa un comentari