El mosquit tigre no transmet la covid-19 | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 27/05/2020

Els experts del projecte Mosquito Alert ja han donat per començada la campanya de mosquit tigre, que arriba en plena pandèmia de coronavirus. Tanmateix, afirmen que tot i que els mosquits del gènere Aedes són capaços de transmetre 22 tipus diferents de virus, no tenen la possibilitat de transmetre la SARS-COV-2, el virus que provoca la covid-19.

A més, subratllen, l’aturada del turisme prevista aquest estiu pot frenar els casos importats de dengue, febre del Zika o chikungunya —malalties que sí que poden transmetre els mosquits tigre— i reduir els contagis autòctons en persones que no han viatjat a països on aquestes afeccions són endèmiques.

Tal com explica Frederic Bartumeus, investigador ICREA al CEAB-CSIC i al CREAF i director de Mosquito Alert, «si bé les molèsties provocades pels mosquits no disminuiran, el 2020 podem esperar menys probabilitat de casos autòctons d’aquestes malalties com els detectats els darrers dos anys a Andalusia, Múrcia i Catalunya».

Mosquito Alert preveu que aquest estiu una part del territori espanyol convisqui amb el mosquit d’origen asiàtic Aedes japonicus, que ja han detectat a través de les fotografies que els ciutadans pengen a la seva aplicació i que guien la investigació dels experts.

«També cal seguir atents a la possible arribada de l’Aedes aegypti, el mosquit de la febre groga originari d’Àfrica, que va arribar a Canàries el 2017, si bé es va poder eliminar», asseguren.
Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana cooperatiu i sense ànim de lucre, coordinat per diferents centres de recerca públics. El seu objectiu és lluitar contra l’expansió del mosquit tigre i el mosquit de la febre groga, dues espècies de mosquit invasores que poden transmetre malalties globals com les ja esmentades.

L’eina principal que posa a disposició de les persones és l’aplicació Mosquito Alert, que permet enviar fotografies dels insectes i de punts amb aigua estancada on solen dipositar els ous. L’app recull la posició GPS de l’insecte, a més d’altres dades que són processades per un equip d’experts.

En els seus cinc anys d’existència, l’aplicació Mosquit Alert ha acumulat 70.000 descàrregues, i els usuaris han pujat a la plataforma més de 15.000 fotografies de mosquits procedents de 550 poblacions diferents. El projecte rep el suport de l’Obra Social La Caixa, l’European Research Council (ERC), la Comissió Europea i l’Ajuntament de Barcelona.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari