Publicat el 03/11/2016

Fangoteràpia, geoteràpia i argiloteràpia són la mateixa paraula quan ens referim a l’ús de la sorra, el fang i l’argila com a element curatiu, saludable o favorable per al nostre benestar.
Sigui fang, argila o sorra, el que s’ha de dir és que aporten gran quantitat de minerals necessaris per a l’organisme, com el ferro, el calci o el potassi; o com el magnesi, que ataca els radicals lliures atorgant més fermesa i elasticitat; el silici, el coure i el zinc, que són els encarregats de la producció de col·lagen i elastina; el cobalt, que escombra les cèl·lules mortes; el sofre, que manté la pigmentació de la pell; el seleni, antioxidant que preveu la degeneració cel·lular i activa la circulació…
Tots aquests elements retarden el procés d’envelliment de les cèl·lules, facilitant-ne la regeneració, enfortint la finor de la pell i ajudant a equilibrar el PH. En resum, el fang és un bon renovador i cicatritzant.
Els tipus de fang es poden classificar segons el seu origen i composició:
Fang marí, molt ric en sals i algues microscòpiques. Resulta un bon drenant.
Fang de rius i pantans. Estan proveïts d’àcids i sofre, molt indicats per activar la circulació i per a problemes articulars.
Fangs termals, situats a prop de zones volcàniques. Són molt rics en oligoelements i els més remineralitzants i regeneradors. Per a tractaments facials es barreja l’argila amb les aigües termals.
El fang, a més de ser exfoliant i permetre posteriorment una entrada més elevada d’oxigen, té la propietat d’absorbir tant l’excés de calor com toxines, actuant com a calmant, desinflamant i descongestionant. Els teixits alliberats recuperen una circulació sanguínia més fluida.
Hi ha moltes maneres d’aplicar el fang: banys, cataplasmes, embolcalls, compreses, massatges…
Els banys poden fer-se en una banyera o piscina plena de fang on es pugui estar assegut.
Els embolcalls, més típics d’un tractament de spa, es realitzen sobre una llitera i amb el fang cobert amb plàstic o manta.

Redacció la Clau

Deixa un comentari