Publicat el 27/01/2022

El DNI dels animals, camí de ser una realitat

 

Aquests dies s’ha parlat molt sobre el que es coneix ja com a DNI dels animals, un document que seria obligatori per a gossos i gats amb l’objectiu de tenir identificades totes les mascotes i que d’aquesta manera es contribueixi a aconseguir que cap animal no pugui ser abandonat.

 

En el context de la nova Ley de Protección y Derechos de los Animales, que pretén aconseguir una millora substancial en el tracte que la societat dona als animals, una de les mesures proposades és l’obtenció d’aquest DNI animal. Tot i així, en aquest moment encara forma part d’un avantprojecte i caldrà veure quina forma final acaba adoptant.

Segons ha transcendit, però, l’objectiu que la Dirección General de Derechos de los Animales pretén assolir amb la creació d’aquest DNI per a mascotes, que seria obligatori amb la nova llei de protecció animal, és tenir una base de dades d’àmbit estatal que impedeixi els abandonaments.

Recentment, a més, es van modificar diverses normatives jurídiques segons les quals els animals deixen de ser considerats jurídicament com a «bens o coses» per passar a tenir la consideració d’«éssers vius dotats de sensibilitat».

En qualsevol cas, encara caldrà esperar perquè el DNI animal sigui una realitat. Amb l’aplicació d’aquesta mesura es volen establir uns criteris mínims per a la identificació dels animals o per a la creació d’un sistema estatal de registre que en garanteixi la protecció.

El DNI serà de caràcter obligatori i necessari per a la identificació d’animals de companyia, gossos o gats, fet que hauria de permetre la identificació del propietari en cas d’abandonament. El document, que comptaria amb la coordinació de les comunitats autònomes, es concep com una eina complementària al microxip, atès que inclourà dades sobre l’animal, com el calendari de vacunes o els tractaments que ha rebut.

També caldrà veure quina forma final presenta el DNI i com ho farà la Dirección General de Derechos de los Animales per acabar implantant-lo mitjançant la Ley de Protección de los Derechos de los Animales. S’ha comentat que la gestió es farà des de les comunitats autònomes, en el marc d’una base de dades estatal que permetria l’intercanvi d’informacions entre les regions. D’altra banda, tot apunta que el DNI serà un document digital.

I és que el DNI dels animals és una de les mesures destacades de l’esborrany de l’avantprojecte de la nova Llei Animal, que així mateix n’implicarà d’altres per millorar la qualitat de vida de les mascotes, en uns moments en què la societat està cada cop més sensibilitzada amb el tema.

Font:www.informacion.es

Redacció La Clau

Deixa un comentari