Publicat el 28/06/2024

El disseny biofílic

 

Millora la nostra salut i productivitat i alhora ens fa més feliços. Diuen a més que marcarà el futur i cada cop avança més i va trobant el seu espai. Consisteix a imitar i introduir la natura en qualsevol espai. No és una tendència nova, però ve amb molta empenta i ha arribat per quedar-se

 

«Biofília» vol dir amor a la vida. El terme s’atribueix al biòleg especialitzat Edward O. Wilson als anys 80. Parteix de la premissa que el contacte amb la natura és essencial per al benestar humà, que és una connexió biològica innata i natural. Entre els beneficis que comporta hi ha el positivisme, l’energia, el fet que esvaeix la ment i ens fa més feliços.

Per què el disseny biofílic té una perspectiva de futur positiva? D’entrada, perquè els éssers humans passem el 90 % del nostre temps en interiors d’edificis, i la urbanització progressiva de la nostra societat ha fet que les persones estiguem cada cop més mancades de contacte amb la natura.

El disseny biofílic té en compte des de l’aplicació més bàsica, que pot ser la col·locació de plantes, fins a aspectes com ara conservar la visió d’un jardí a través de les finestres, fer servir materials naturals i biodegradables, aconseguir que l’aire circuli millor, posar quadres o imatges que ens evoquin paratges naturals… En fi, hi ha múltiples opcions, des les més senzilles a les més complexes. Algunes passen pels elements arquitectònics, i n’hi ha que s’elaboren a partir dels detalls o el mobiliari. D’altra banda, el món empresarial està veient que amb aquesta solució també s’aconsegueix més qualitat de vida en l’entorn laboral, la qual cosa comporta, a més llarg termini, beneficis per a tot el conjunt de l’estructura.

La natura i l’ésser humà –que n’és, no ho oblidem, una part integrant– són elements indestriables. Com més tecnologia, més necessitat de retornar a les nostres arrels. El disseny biofílic, tot i no substituir aquesta necessitat, sí que ajuda a pal·liar-la.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari