El color de les dents | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 19/03/2019

Cada persona disposa d’un color de cabells, de pell o, en aquest cas, de color de dents. En contraposició amb el que es pugui pensar, el blanc no és el color natural: les dents naturals i sanes tenen tons grocs, marrons o grisos extremament subtils.

El color de la nostra dentadura ve condicionat genèticament i està definit pel color de la dentina, el gruix i la qualitat de l’esmalt. Atès que l’esmalt és transparent, la composició de la dentina és la que determina el color, el que s’anomena «croma». Aquest color és groguenc i la seva intensitat depèn del gruix i la qualitat de la dentina. De fet, no totes les dents d’una persona presenten el mateix color. Els canins, per exemple, tenen una dentina més gruixuda que la resta, motiu pel qual solen tenir una coloració més fosca.

Cal ressaltar que el color de les dents depèn d’algunes variables:

L’edat, per exemple, influeix considerablement en aquest fet, ja que les persones amb més edat tenen un esmalt més desgastat que origina el to més groguenc de la seva dentadura.

La raça i el color de la pell també tenen a veure en la tonalitat de les dents, sent les persones amb color més fosc de la pell les que tenen les dents més blanques.

El color d’una dent mai no arriba a ser uniforme, sent més clar a la part incisiva i més fosc al costat de la geniva.

D’altre banda, les dents poden adoptar molts colors antiestètics depenent de diversos factors, en general dels aliments o la mala higiene oral.

Les causes també poden ser patològiques o pel consum de fàrmacs. Alguns medicaments poden fer que les dents es tornin grogues, per exemple alguns antibiòtics, o la ingestió excessiva de fluor. Els factors exteriors que entren en contacte amb la dent, com poden ser per exemple el mercuri, el quitrà o la nicotina, en són una altra causa.

El menjar també és una font important de coloració, com el te, refrescs, mores, nabius, remolatxa, regalèssia, etc., però aquests canvis de color són fàcils d’eliminar amb un simple raspallat. Un alt consum de cafè o cigarretes en són una altra font, però en general el color groguenc apareix després d’anys de consum d’aquests productes, i més quan no es manté una bona higiene oral.

Així doncs, el color dental es veurà afectat pel pas del temps i el seu desgast implícit. La mala higiene bucal i factors com el tabac, el cafè o el vi negre també influiran al llarg de la nostra vida. Una bona higiene i l’assistència periòdica al dentista ajudaran a recuperar la brillantor i la tonalitat blanca de les dents. Però, sens dubte, el millor tractament per a la majoria dels casos per canviar el to de la dent en pacients adults, és el blanqueig dental realitzat per un professional.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari