Publicat el 20/07/2011
El Club Bàsquet Cabrera de Mar és una entitat esportiva amb una llarga trajectòria al municipi. Ja l’any 1948 la històrica revista Estrella de Burriac esmenta partits en els quals el club participava. L’introductor del bàsquet a Cabrera va ser el mestre de l’escola nacional Agustí Vendrell, que va instal·lar les cistelles al pati de darrere de l’Ajuntament. És per això que, per tal de recordar-lo, el Club organitza un torneig anual amb el seu nom. Els jugadors eren treballadors de la fàbrica situada al costat del consistori, ara desapareguda, que aprofitaven el temps de descans per jugar. El primer partit de competició oficial va tenir lloc el 1950, durant el campionat diocesà de bàsquet, en la pista del Vilassar de Dalt i el CB Cabrera va resultar guanyador. Van aconseguir les primeres samarretes vermelles tenyint-ne unes de blanques. Es diu que són d’aquest color perquè el vermell va ser el primer tint que es va trobar. L’escut, per la seva banda, té els seus orígens en un treball de punt de creu fet per diverses dones de la població. Així, d’una manera o d’una altra, la majoria de famílies de Cabrera de Mar han tingut relació amb aquest esport al llarg dels seus més de cinquanta anys d’existència. Parlem amb el president de l’entitat, Francesc Vea.

Del temps de jugar amb espardenyes fins ara, hi ha hagut un munt de canvis, quins en destacaria?
En primer lloc, diversos canvis en el reglament, com tirs de tres, nova marcació de la pista, taulells, pilotes i, és clar, la nova tecnologia en la confecció de les sabatilles.


Creu que el bàsquet és més competitiu ara que abans?
Sens dubte, la preparació física, la mecànica de tir i les tàctiques, més l’aportació del bàsquet dels Estats Units (NBA), l’han fet un esport molt competitiu.  


En quin moment es comencen a establir els diferents equips i categories?
A Catalunya, primer en l’OAR, i després, en anar tothom a la Federació Catalana de Basquetbol, es varen crear molts dels equips avui existents anomenats històrics, excepte l’ACB, LEB i EBA, que són de més recent creació. El CB Cabrera va anar creixent en augmentar els jugadors i les edats de participació, excepte el sènior que sempre va existir.


Quins han estat els seus millors èxits?
Incrementar el nucli de la base, incidint molt positivament en els equips femenins, que en la propera temporada, per primera vegada en la història del Club, podrem gaudir d’un sènior femení amb àmplia majoria de noies de Cabrera que varen començar en el premini. Pel que fa als masculins, després de molts intents sembla que tenim un júnior que amb poc temps nodrirà els nostres sèniors. Els sèniors segueixen gaudint de molt bona salut, el primer equip segueix conservant la categoria de 1a. Catalana, el sènior B, que va conquerir la 3a. Catalana en l’anterior temporada, ha aconseguit mantenir-la després d’una lliga molt igualada i superant lesions de diversos jugadors. El sènior C ha fet una bona tasca seguint els criteris establerts.


Quines són les fites que s’han assolit i quines les que esperen aconseguir?
Seguir augmentant la base i mantenir o augmentar les categories dels sèniors.


Què es necessita per entrar a formar part del CB Cabrera?
Tenir ganes de fer esport i principalment bàsquet, pensar que pots estimar el Club i fer-ho, i si ets de Cabrera millor i si no n’ets, també seràs benvingut o benvinguda.


Quina és la dedicació dels jugadors del CB Cabrera?
Entrenar amb interès i amb ganes de superar-se, jugar els partits amb esperit de guanyar, però sabent perdre i guanyar i sempre amb esportivitat.


Com valora les actuacions del CB Cabrera dins el panorama comarcal?
Som un Club que cal tenir en compte dins la comarca i esperem seguir sent-ho.


Hi ha hagut una època daurada del Club?
Totes les èpoques del Club són daurades, 62 anys d’existència ho fan així, molts presidents i membres de Junta han aconseguit que el Cabrera sigui viu i això és el que el fa daurat.


Pensa que el desenvolupament de l’entitat ha anat lligat amb el del poble? Que ha estat en paral·lel?
És clar que el Club sense el poble no seria el que és, hi ha poques famílies que al llarg dels anys no hagin tingut algun membre vinculat a l’entitat, com a jugador, entrenador o bé directiu.


El CB Cabrera està molt vinculat a les activitats que es fan a Cabrera. Això és degut a la bona resposta per part dels ciutadans?
El Club intenta assistir i participar en tots els actes que se celebren a Cabrera en agraïment, i així ho entenem, de la bona acollida que té el Club dins el poble.


Quin dels actes que organitzen té mes repercussió?
En primer lloc, l’organització del Torneig Vendrell que enguany celebrarà els seus 30 anys i que des de fa un temps és també memorial Josep Pujol, el tradicional Quinto que se celebra el 31 d’octubre i des de fa tres anys, el Torneig Cabrera Basketball per a la base.


Hi ha algun aspecte més del Club que voldria destacar?
Voldria destacar que des del mes de juny de l’any 2008 el pavelló porta el nom dels nostres fundadors: Josep Pujol i Joan Teixidó, dues persones entregades al nostre Club des del seu inici fins al seu traspàs.

Deixa un comentari