Publicat el 23/06/2022

El Casal de Curació  de Vilassar de Mar, 100 + 2 anys d’història

 

A finals de 1917, arran de les nombroses morts per l’epidèmia de la grip espanyola, neix a la vila de Vilassar de Mar una acció altruista per donar atenció sanitària als malalts del poble. La Sra. Maria Vidal i Casacuberta i el seu marit Lluís Jover i Castells, sensibilitzats amb els difícils moments que es vivien i la manca de recursos sanitaris, decideixen construir un hospital per a la vila amb l’objectiu d’atendre els malalts del poble. L’11 de juliol de 1920, la Sra. Maria Vidal cedeix les instal·lacions i terrenys a la Fundació Casal de Curació, constituint-ne el patronat, missió i fi fundacional. El 8 d’agost s’inaugura el nou hospital, l’actual Casal de Curació.

Un fet curiós: 100 ANYS D’HISTÒRIA QUE COMENÇA PER ATENDRE ELS MALALTS DE L’EPIDÈMIA DE LA GRIP ESPANYOLA I QUE 100 ANYS DESPRÈS, EN PLE ANIVERSARI, VEU COM ES TREBALLA PER PALIAR L’EPIDÈMIA DE LA COVID-19.

Des dels seus orígens fins al 1987, el Casal de Curació esdevé l’hospital del poble, amb una acurada atenció social i sanitària. Durant les dècades dels seixanta, setanta i part dels vuitanta, l’hospital va ser un punt de referència de la pròpia població i de les localitats veïnes, tant pel que fa a la ginecologia com a la cirurgia menor, alhora que atenia persones grans necessitades.
El 1987, el Casal de Curació passa a estar concertat amb el Servei Català de la Salut a través del programa Vida als Anys i esdevé un hospital sociosanitari, adaptant-se al nou servei i ampliant l’oferta als malalts de la comarca.

Per poder oferir un servei sociosanitari calia remodelar considerablement la seva estructura, adequant-se a la normativa vigent del moment a fi d’accedir a una concertació més àmplia i millorar el seu servei i finançament, sense oblidar en cap moment el seu caràcter i la finalitat amb què els fundadors van crear i dotar el Casal de Curació de Vilassar de Mar. Amb la remodelació del casal s’inauguren annexes nous com el de l’hospital de dia i la sala de rehabilitació, entre altres dependències, millorant l’atenció integral, interdisciplinària i geriàtrica i responent a totes les necessitats de la persona.

Actualment s’ofereix serveis tant d’internament com alternatius a l’hospitalització: disposa de 81 places d’internament per a llarga estada, mitja estada polivalent (convalescència i pal·liatius) i unes 20 places d’hospital de dia i 16 de centre de dia.

EL TEU GRANET DE SORRA ESDEVÉ UNA GRAN AJUDA!

Els anys pesen per a tothom, i també per a l’edifici principal, al qual li calen reformes importants que cal dur a terme en els propers anys.

I què millor, per commemorar els 100 anys del Casal de Curació, que iniciar una campanya de micromecenatge que ens permeti accedir a una nova remodelació i contribuir a la millora del benestar dels usuaris. Volem habitacions amb banys nous.

Per aquest motiu hem obert un enllaç dins del nostre web, www.casalcuracio.cat, que permet, de forma molt senzilla, fer donacions a partir d’un euro. Perquè amb una petita aportació, sumada a moltes altres, aconseguirem renovar el casal perquè gaudeixi de 100 anys més d’història.

 

Casal de Curació

Deixa un comentari