Publicat el 03/12/2014

INTERPRETACIÓ
 John Lithgow, Alfred Molina, Marisa Tomei, Darren Burrows, Charlie Tahan, Cheyenne Jackson, Tatyana Zbirovskaya
DIRECCIÓ Ira Sachs
DURADA 94  min
GÈNERE Drama / Romanç / Homosexualitat

Commoure sense pretendre-ho és una de les fites més difícils d’aconseguir. Parlo de quan ens emociona allò que veiem pel seu significat, sense que les imatges es converteixin en un producte prefabricat. Parlo, per exemple, de quan visionem El amor es extraño, pel·lícula que ens converteix en testimonis d’un afer romàntic que destaca per la seva credibilitat. Empatitzem i simpatitzem amb els dos protagonistes, exactament com ho faríem si els coneguéssim en la vida real.

Que la parella sentimental interpretada per John Lithgow i Alfred Molina ens resulti entranyable no es deu a una maniobra sensiblera del guió o de la posada en escena, sinó a la capacitat d’Ira Sachs de retratar el costat més tendre de la realitat. Tant és així que la pel·lícula flueix amb una naturalitat absoluta, fent-nos creure que els esdeveniments segueixen un ordre natural. I és un gran mèrit aconseguir aquest efecte quan la pel·lícula en qüestió presenta un acabat tan perfecte, tan rodó.

Mitjançant aquesta fórmula, el director i coguionista ens ofereix una experiència que, a més d’emotiva, és una fantàstica radiografia social, valenta i gens conformista. Ira Sachs i Mauricio Zacharias ens parlen de l’amor, però també de l’educació i dels conflictes més comuns que s’amaguen rere la parella convencional (en contrapunt a la parella protagonista, homosexual, que demostra posseir una gran solidesa basada en la complicitat i la sinceritat).

La (deliciosa) sensació que provoca el visionat d’El amor es extraño no es deu tant a un element concret o a una escena determinada com a un conjunt de fets molt ben explicats, que ens fan sortir del cinema sentint que hem après alguna cosa. Som al davant d’una història que ens fa reflexionar, ens entreté i, per acabar, ens emociona. Poc més se li pot demanar a una pel·lícula que aborda tants temes amb tanta naturalitat, i que ens commou tan humilment i apel·lant a la senzillesa.

 

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala

Deixa un comentari