Efectes de l’estrès en el cos
«La meva vida ha estat plena de terribles desgràcies, la majoria de les quals mai no van succeir». Michel Eyquem de Montaigne.
Quan estem estressats, els nostres músculs estan contrets. La tensió es manifesta en tots els músculs del nostre cos, essent un reflex produït pel mateix estrès. És un efecte reactiu que prepara el cos per a la defensa o fugida. L’estrès crònic provoca que estiguem de forma perllongada en un estat d’alerta i conseqüentment en tensió muscular general, fet que desencadena trastorns produïts pel propi estrès com maldecaps, migranyes o tensió cervical i d’espatlles degut a una contracció continuada, entre d‘altres. La majoria de dolors crònics musculoesquelètics són una conseqüència d’un nivell d’estrès elevat i continuat.
És possible que un dolor crònic es generi per una lesió. Però un factor important és la relació amb la lesió. Això determina si pateixo més, menys o gens. La por de patir dolor, de tornar a lesionar-se i fer massa èmfasi en com resoldre aquesta situació, tendeix a dificultar el període de recuperació. Una relació més relaxada i una activitat moderada supervisada per un especialista acostumen a produir un benefici més gran.
L’estrès pot fer que la freqüència i la intensitat respiratòria s’incrementin. Això per a molts no ha de ser un problema, però, per a aquells que pateixen alguna afecció del sistema respiratori o cardiovascular, l’estrès continu a llarg termini és un gran factor de risc.
El treball amb persones amb un nivell d’estrès elevat per mitjà de la relaxació i posterior meditació fa que la seva tensió muscular, processos d’ansietat, maldecaps i hipertensió arterial, entre d’altres, es redueixin considerablement i, per tant, augmenti la seva sensació de benestar.
Juan Navas
Tècnic i assessor Peradejordi Salut cos-ment