Publicat el 30/11/2017

El doctor Josep Perapoch és Cap de la secció de Cures Centrades en el Desenvolupament i en la Família del Servei de Neonatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i director del Centre de Formació NIDCAP (un model de cura individualitzada del nadó, centrada en el neurodesenvolupament) Barcelona-Vall d’Hebron. Aquest metge neonatòleg, que ha liderat estudis científics sobre l’aplicació de les cures centrades en el desenvolupament i sobre les conseqüències de la prematuritat, és un dels principals impulsors de la campanya ‘Amb tu, com a casa’, que vol aconseguir fons per convertir l’actual Servei de Neonatologia de l’hospital en un centre de referència per a nounats.

En què consisteix la campanya ‘Amb tu, com a casa’?
Consisteix a obtenir els fons necessaris per renovar el Servei de Neonatologia de l’Hospital Vall d’Hebron i dotar-lo d’uns serveis que ara no té, per tal de poder potenciar la inclusió de les famílies com a part de l’equip que cuida el nadó. El Servei de Neonatologia és un dels pioners en aquest tipus d’enfocament, i volem potenciar-lo com a referent internacional.

I en concret, quines transformacions es volen fer?
Volem canviar el concepte actual d’ingrés. Que en comptes de compartir espai, el nadó disposi d’una habitació d’ús exclusiu per a ell i la seva família. Actualment, els nounats estan ingressats en sales que poden ser de 4 fins a 8 nadons, depenent del centre hospitalari. Aspirem a fer un espai estructural diferent que permeti que la família pugui acompanyar el seu fill durant la seva estada a l’hospital. Per això és necessari que el nou centre ofereixi habitacions familiars per a un sol nadó i disposin de l’equipament necessari perquè els pares puguin formar-se en l’atenció a les necessitats dels seus fills. Aquesta implicació de la família en l’atenció al nounat és molt important, ja que s’ha demostrat que millora el seu pronòstic i el seu desenvolupament a curt, mitjà i llarg termini.

Quin pressupost necessiten i quant tenen de moment? Tenen el suport d’institucions?
Es necessiten 880.000 €. La Fundació Bancària La Caixa va fer una aportació inicial de 250.000 €, i l’import de les donacions continua pujant gràcies a l’impuls solidari dels participants. El jugador de futbol Andrés Iniesta i la seva dona apadrinen la campanya i han fet un vídeo donant-li suport. També el meteoròleg Tomàs Molina es va implicar amb el projecte presentant la campanya. Aquest 17 de novembre, que és la Jornada Internacional del Nen prematur, va haver-hi un acte a l’Hospital al qual van assistir influencers i diverses personalitats.

Qui pot col·laborar amb el projecte i com?
Qualsevol que ho desitgi pot col·laborar-hi fent la seva aportació a través de la pàgina www.ambtucomacasa.com, la plataforma de crowdfunding www.migranodearena.org i el portal de donatius de Caixa Bank. També comprant samarretes Uttopy de la col·lecció Born To Be Extraordinary.

Quines són les principals necessitats pel que fa a serveis hospitalaris de les mares i els nounats?
Les mares necessiten comoditat i suport per poder fer-se càrrec del seu fill. Per això hem de facilitar la seva estada, fins i tot el desplaçament, i ensenyar la manera d’atendre’l per facilitar el seu rol de cuidadores. L’objectiu de potenciar les cures centrades en el desenvolupament del nadó i la seva família es va iniciar a l’hospital fa ja 15 anys, i els resultats han estat excel·lents. Els nounats necessiten el contacte amb els pares per afavorir el seu desenvolupament, és vital que tinguin aquest l’estímul.

Com es fomenta la integració de la família en el procés de cura del nounat?
En primer lloc, abans del naixement, es parla amb la família i se’ls dona tota la informació: com serà el procés, com poden participar-hi… També se’ls convida a fer una visita al lloc on sestarà el nounat. Després del naixement, se’ls ensenya a incorporar-se de manera progressiva a la cura del nadó, tenint en compte que cada família té el seu ritme, en funció tant del nounat com dels pares. La finalitat és que els pares puguin fer-se càrrec de tot, però no hi ha un protocol estàndard, ja que cada família és diferent.

Quina relació s’estableix entre mares, nounats i professionals?
De col·laboració. Amb el nounat intentem aprendre a interpretar el seu llenguatge per tal que tingui tot el que necessita. Amb els pares intentem que estiguin còmodes i mirem de sumar els seus coneixements als nostres. És una relació més transversal que abans. En el nou centre volem crear espais que protegeixin i facilitin la intimitat i la participació dels pares, on puguin rebre sempre l’assessorament i el suport dels professionals sanitaris.

Quin temps solen estar les mares i els nounats a l’hospital?
Depèn de com de prematurs siguin els nadons. Acostumen a tornar a casa una mica abans de la data prevista per al seu naixement, però això va en relació al grau de prematuritat i de les malalties del nounat.

Quina és la taxa de natalitat a Catalunya en aquests moments? Estem en els estàndards europeus?
És força baixa, però afortunadament la prematuritat també ho és. Això vol dir que el control de l’embaràs a Catalunya és bo.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari