Publicat el 09/12/2017

Segons informa la Direcció General de Trànsit (DGT) al seu web, fins al 15 de desembre els distintius mediambientals dels vehicles es poden adquirir a 30 de les oficines de correus de Catalunya. A partir d’aquesta data s’ampliarà la venda a 70 d’aquestes oficines i a les principals de cada província.

Tal com s’explica al web, els titulars que tinguin un vehicle catalogat com a B, C, ECO o 0 emissions i que no disposin del distintiu mediambiental corresponent a la classificació realitzada per la Direcció General de Trànsit poden adquirir-lo a oficines de Correus.

Aquesta classificació es deriva del Pla Nacional de Qualitat de l’Aire i Protecció de l’Atmosfera 2013-2016 (Pla Aire) en què s’afirma que tant les partícules com el diòxid de nitrogen tenen en el trànsit rodat la principal font d’emissió en les grans ciutats, i es proposa la classificació dels vehicles en funció dels nivells de contaminació que emeten. La classificació atén criteris europeus i té com a objectiu discriminar positivament els vehicles més respectuosos amb el medi ambient i ser un instrument eficaç per establir polítiques municipals.

La col·locació del distintiu és voluntària, excepte per a aquells vehicles afectats per alguna mesura relacionada amb ells que així ho estableixi. Tot i així, es recomana que s’adhereixi a l’angle inferior dret del parabrisa davanter o en qualsevol lloc visible del vehicle, ja que facilita la ràpida identificació dels vehicles menys contaminants.

Els models són:

Zero emissions: vehicles elèctrics de bateria (BEV), vehicle elèctric d’autonomia estesa (REEV), vehicle elèctric híbrid endollable (PHEV) amb una autonomia mínima de 40 quilòmetres o vehicles de pila de combustible.

Eco: vehicles híbrids endollables amb autonomia <40 km, vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural, vehicles propulsats per gas natural (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP). En tot cas, han de complir els criteris de l’etiqueta C.

C: turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de 2006, i dièsel a partir de 2014. Vehicles de més de 8 places i pesants, tant de gasolina com de dièsel, matriculats a partir de 2014. Per tant, els de gasolina han de complir la norma Euro 4,5 i 6, i els dièsel l’Euro 6.

B: turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de l’any 2000, i de dièsel a partir de gener de 2006. Vehicles de més de 8 places i pesants, tant de gasolina com dièsel, matriculats a partir de 2005. Per tant, els de gasolina han de complir la norma Euro 3, i els dièsel l’Euro 4 i 5.

Els ciutadans que vulguin conèixer quina etiqueta ambiental correspon al seu vehicle, poden consultar-ho a www.dgt.es.

 

Font: www.dgt.es
Redacció La. Clau

Deixa un comentari