Publicat el 28/01/2018

Dos dissenyadors industrials de Barcelona, Marc Roca i Iñigo Martinez-Ayo, han creat una aleta de natació per accelerar la rehabilitació de Pedro, un jove de 16 anys que va patir un vessament cerebral que va paralitzar la meitat del seu cos.

Segons explica el web dedicat a l’actualitat científica i tecnològica noticiasdelaciencia.com, a l’agost de 2012 Pedro, a qui sempre li ha agradat practicar esport, va patir un ictus, un hematoma de ganglis basals esquerre que li va impedir fer la seva vida com abans. Després d’un llarg període de rehabilitació, va recuperar gran part de la mobilitat, excepte a la mà dreta, afectada per espasticitat.

Al juliol de 2016, Pedro va iniciar un nou projecte esportiu al Club de Natació l’Hospitalet, que apostava just llavors per la secció de Natació Adaptada. A causa de la falta de mobilitat i l’espasticitat, el jove tenia dificultats per posicionar la seva mà dreta correctament a l’hora de nedar. Per trobar-hi una solució, el seu entrenador i el president del club van contactar amb el centre CIM de la UPC. Marc Roca i Iñigo Martinez-Ayo, alumnes del Màster de Disseny i Enginyeria de Desenvolupament de Producte, van ser els encarregats de resoldre aquest repte, creant un producte personalitzat per a ell.

Marc i Iñigo, van desenvolupar el producte en poc menys de quatre setmanes mitjançant la impressora 3D BCN3D Sigma. Van fer un total de deu prototips funcionals, provant amb diferents formes i materials, amb un pressupost de tan sols 100 €. Gràcies a la immediatesa que aquest tipus d’impressió ofereix, en un període de temps molt curt en Pedro va poder tenir la pala totalment funcional impresa en 3D, que li va generar, entre d’altres, una millora en el suport i posició corporal, facilitant la braçada i el moviment cíclic.

 

Font: http://noticiasdelaciencia.com
Redacció La Clau

Deixa un comentari