Publicat el 22/02/2017

Amb el dijous gras, també conegut a molts llocs com a «dia de la truita», s’inicien les festes de Carnestoltes i també ens avisa que només queda una setmana per al Dimecres de Cendra, que ens anunciarà la Quaresma; o el que és el mateix, que falten 40 dies per a la Setmana Santa.
Què té a veure el dijous gras amb el dia de la truita?
Hi ha moltes hipòtesis, però la que més circula és la que ens explica que antigament, en un dia com avui, es feien unes ‘truites’ amb farina i greix o sagí de porc i era popular anar al camp a menjar-se-la. Avui dia aquesta farina i el greix amb què es feien les truites s’han substituït per ous, i per aquest motiu és tan tradicional endur-se a l’escola o la feina un entrepà de truita.
És típic d’aquest dia la famosa botifarra d’ou, que es degusta sola, amb pa, formant part d’entrepans, o fins i tot en forma de truita. Es troba embotida en budell prim o mitjà i és fresca però ja cuita, per menjar-la directament. La botifarra d’ou és una variant de la botifarra blanca, cuita o de perol, amb la inclusió d’ous frescos, en quantitats variables segons la casa o la comarca.
A l’hora d’esmorzar, per postres o per berenar, també és habitual menjar coca de llardons.
El refranyer fa referència a aquesta jornada: «Per dijous llarder, botifarra menjaré», i «Per dijous gras, botifarra fins al nas».

 
Redacció La Clau

Deixa un comentari