Publicat el 22/09/2022

Quines són les diferències entre addicció i vici.

 

Es creu, de manera equivocada, que les dues paraules són sinònimes, però, encara que tenen certa relació, apel·len a realitats molt diferents.

Segons els experts, una addicció és un trastorn cerebral basat en la dependència d’una substància, emoció o conducta. El vici, en canvi, és un costum o una pràctica que es considera perjudicial i immoral, és a dir, quelcom contrari a les creences o valors de la societat.

Una de les diferències principals entre aquests dos conceptes és, tal com expliquen metges i psicòlegs, la consideració o no de trastorn mental. L’addicció està considerada com a tal, ja que pot repercutir greument en la salut física i psicològica, així com en l’àmbit social de la persona. En canvi el vici no es considera trastorn i afecta principalment l’esfera social. Les conductes poden considerar-se vicioses segons el context i els valors socials i morals amb què s’avaluïn.

Les addiccions, com a malalties que són, han de ser tractades per professionals de la salut qualificats i especialitzats. Per aconseguir controlar-les no n’hi ha prou amb la força de voluntat, és imprescindible l’ajuda de les persones adequades.

Deixa un comentari