Detectors de fum domèstics | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 22/10/2019

Són dispositius electrònics que en cas que hi hagi fum a la zona on estan instal·lats emeten una alarma acústica que avisa els ocupants de la llar. Els més senzills són molt fàcils d’instal·lar: no requereixen cap obra ni cap connexió a la instal·lació elèctrica, atès que la seva font d’alimentació és una pila. També hi ha detectors de fum d’ús domèstic que estan connectats a la xarxa elèctrica. En aquest cas la instal·lació l’haurà de fer un professional.

Per què són recomanables?
Un incendi en la seva fase inicial pot desenvolupar-se molt ràpidament i afectar tota una habitació o tota la llar. Però el principal perill en cas d’incendi és el fum. Aquests dispositius ens avisen acústicament de la presència de fum en una etapa molt inicial de l’incendi, permetent-nos actuar per evitar que es desenvolupi o, si és necessari, evacuar el pis i avisar els bombers el més ràpidament possible.

On s’han d’instal·lar?
Els detectors s’han d’instal·lar en el sostre, no a les parets, i com més centrats millor, en la dependència que estigui protegint, sempre a més de 15 cm de les parets. Atès que el moment més crític en cas d’incendi és durant la nit, quan estem dormint i no tenim capacitat d’adonar-nos que a casa nostra es crema alguna cosa, el lloc més adequat per a la seva instal·lació és el passadís o distribuïdor que dona accés a les habitacions. Si acostumem a dormir amb la porta de l’habitació tancada, també és molt recomanable instal·lar detectors dins del dormitori.

On NO s’han d’instal·lar?
A menys que el fabricant especifiqui el contrari, hem d’evitar instal·lar detectors autònoms de fum al sostre de la cuina o del bany, ja que el vapor d’aigua o els fums de la cuina ens provocaran moltes falses alarmes. Per altra banda, també hem d’evitar col·locar els detectors per sobre o molt a prop d’aparells escalfadors, ventiladors, aparells d’aire condicionat, finestres o conductes de ventilació, atès que els moviments de l’aire i les diferències brusques de temperatura que hi ha en aquests punts poden fer que el detector no funcioni correctament o que interfereixin en el moviment natural del fum d’un possible incendi en la seva fase inicial.

Manteniment necessari

  • Verificar periòdicament el correcte funcionament de l’avís acústic prement el botó de test. Així sonarà l’alarma de la mateixa manera que si hi hagués fum.
  • Canviar la pila sempre que sigui necessari, i com a mínim un cop a l’any.
  • Qualsevol altra acció que especifiqui el fabricant.

 

Redacció La Clau
Font: https://interior.gencat.cat

Deixa un comentari