Publicat el 23/12/2017

La decoració de la taula de Nadal és un element important amb què intentem sorprendre els nostres convidats i crear un ambient nadalenc. Per tal d’aconseguir una ambientació festiva i acollidora, cal que tinguis present algunes consideracions.

Decideix l’estil que vols per a la teva taula: nadalenc tradicional, elegant i sofisticat, o minimalista, és a dir, amb pocs detalls. Els tons daurats, platejats, vermells i verds ens porten al Nadal més clàssic. Si els combines amb centres de taula fets amb materials naturals, com branques de pi o grèvol, i espelmes vermelles, tens l’èxit assegurat. El blanc i el daurat són dos colors que no has de barrejar amb d’altres si el que vols és un estil ple de glamur. El més adequat és vestir la taula amb unes estovalles blanques i reservar el daurat per a la vaixella i els complements, com portaespelmes i tovallons. Però si el que t’agrada és un ambient més actual, tria tons blancs i neutres per vestir la taula a l’estil nòrdic. Per suavitzar la sobrietat d’aquesta tendència, fes servir espelmes de diferents mides, que aportaran calidesa, i col·loca al llarg de la taula unes branques de pi i unes pinyes.

Defineix el color o colors que hi predominaran, ja que influiran en els components que triïs. Procura no fer servir més de dos colors, ni tampoc un de sol. Juga amb dues tonalitats com el blau i el violeta, o el vermell i el taronja. Si vols una decoració típicament nadalenca, les estovalles hauran de ser vermelles o verdes, però si prefereixes una taula elegant hauràs de decantar-te per unes estovalles blanques i algun toc daurat o platejat.

Fes servir una bona vaixella i cristalleria i no recarreguis gaire la taula. El conjunt no només ha d’estar ben combinat i ser pulcre, sinó que ha d’estar equilibrat per donar una imatge harmònica.

Amb tot això, només cal que segueixis una sèrie de pautes:

Tria unes bones estovalles. Que no siguin de paper és vital. La roba és elegant i dona la sensació acollidora que busquem. Si t’has decantat per un estil sofisticat, haurien de ser de tonalitats clares. També és aconsellable utilitzar un camí de taula on col·locar elements decoratius típics del Nadal.

Combina els tovallons. Si vols un estil clàssic i elegant, els tovallons han d’anar a joc amb les estovalles. Pots lligar-los amb un llaç per donar un toc més professional. També pots optar per fer servir tovallons blancs i combinar-los amb unes tovalles de color o amb algun estampat per aconseguir un estil més alegre i modern.

Utilitza una vaixella especial. Si no en tens, convé que en compris una especialment destinada a aquests dies. Si és blanca millor, ja que combina amb tot i aporta un toc d’elegància. A sota de cada peça pots col·locar un baix plat d’una tonalitat similar al de les tovalles per aportar encara més sofisticació.

Col·loca bé els coberts. Han d’estar situats en l’ordre en què s’utilitzaran. També és molt important que estiguin en bon estat i si són especials per aquestes dates, com els plats, encara millor.

Fes servir una bona cristalleria. Utilitzar una cristalleria polida i elegant, correctament col·locada a taula, li donarà un toc de distinció. Hem de situar les peces a la part superior dreta dels plats. En primer lloc, d’esquerra a dreta, la copa de l’aigua, després la de vi blanc i seguidament la de vi negre. El brindis es farà sempre amb una copa de cava. Recorda que els tocs daurats tant en vaixella com en cristalleria són sinònim de Nadal i, a més, queden molt elegants.

Decora amb punts de llum. L’ús d’espelmes i canelobres són una aposta segura en la decoració nadalenca, ja que ens ajuden a crear un ambient més íntim. Existeixen dissenys inspirats en el Nadal que donaran un toc molt personal a la nostra taula. Recorda que s’han de retirar a l’inici del dinar, quan es comencen a portar les safates de menjar, i que es tornaran a col·locar a la taula durant les postres.

Utilitza centres de taula. Un altre element que mai falla és el centre de taula. Hi ha de diverses formes i estils, però l’ús d’ornaments naturals sol donar molt bons resultats. També es pot jugar amb centres de flors o petites safates amb objectes decoratius en daurat. Una opció actual i minimalista és fer servir alguns adorns solts sobre la taula com unes branquetes d’avet o unes baies vermelles.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari