Publicat el 26/03/2014

INTERPRETACIÓ Robert Redford
DIRECCIÓ J.C. Chandor
DURADA 106 min
GÈNERE Aventures / Drama

El principal atractiu del primer treball de J. C. Chandor (Margin Call) era el lluïment dels actors i la profunditat que emanaven els seus personatges. De manera que, sent el primer treball del director una pel·lícula tan fortament arrelada a la descripció de personatges, és molt sorprenent que el segon sigui tot el contrari. Cuando todo está perdido presenta una posada en escena dotada d’un únic personatge, desproveïda de diàlegs i totalment reticent a oferir informació de cap mena sobre ell. Aquest cop, el director de Margin Call ha apostat per portar a l’extrem el concepte de «narrar amb imatges», dipositant tota la confiança en les imatges exposades i en el fet que el trencaclosques que aquestes componen tingui prou força per enganxar l’espectador. I la veritat és que Chandor aconsegueix la seva comesa.

Estem parlant d’una pel·lícula de supervivència que centra l’atenció en el context, abans que en les heroïcitats del protagonista; que opta per una narrativa realista, en comptes de la construcció esquemàtica del gastat film d’aventures. En poques paraules, una pel·lícula que pertany al Nou Cinema del Segle XXI. Però encara hi ha més. En primer lloc, absència absoluta d’efectes especials generats per ordinador, un fet que contribueix notablement a afegir versemblança al relat, i que evidencia d’alguna manera que en aquesta aventura no hi ha cabuda per a les concessions. En segon lloc, el tractament de la imatge, en què la càmera mai s’allunya més d’un metre del protagonista, com si tingués la missió de demostrar que tot el que li passa queda registrat, sense espai per a el·lipsis perilloses que podrien acudir per socórrer el protagonista.

Algú podria retreure a J. C. Chandor que el protagonista no té profunditat. I, en certa manera, és una afirmació certa. Però és evident que això no es deu a cap descuit, sinó a la ferma convicció del director que el protagonista no necessita una caracterització profunda, sinó ben perfilada. I aquest és un propòsit que Chandor es pren molt seriosament: les accions que veiem que duu a terme el personatge interpretat per Robert Redford ens convencen de la ferma voluntat que té de sobreviure, de la seva inesgotable insistència per superar cada obstacle. I amb això n’hi ha prou per situar-nos en el context desitjat i per despertar el nostre interès cap als fets que es relaten. El resultat és una trepidant pel·lícula de supervivència, que dinamita fronteres narratives, que obre nous camins per al cinema d’aventures contemporani, i que afegeix el seu granet de sorra en la sorprenent onada de films que ens està oferint el Nou Cinema del Segle XXI.

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala

Deixa un comentari