Publicat el 03/12/2019

El diari digital Republica.com es fa ressò de l’aparició de les primeres «costelles» veganes del món elaborades al 100 % amb matèries primeres vegetals. Segons explica, l’empresa que ha desenvolupat aquest nou producte alimentari és Ojah, que ha treballat durant sis anys per desenvolupar-lo. Aquesta nova alternativa a la carn es presentarà com a primícia a la fira FIE Paris 2019 (Food Ingredients Europe), que tindrà lloc del 3 al 5 de desembre a París.

Ojah està ubicada a la localitat d’Ochten, als Països Baixos. La van fundar l’any 2009 tres emprenedors experts en enginyeria alimentària i en tecnologia d’extrusió, en la qual basen els productes que desenvolupen i comercialitzen. El primer va ser Plenti, alternativa a la carn de pollastre i disponible a 21 països el 2016. Ara arriba a més països gràcies al fet que el 2017 es va augmentar la capacitat de producció, arribant a les 1.600 tones a l’any.

L’empresa holandesa processa la farina de proteïnes d’origen vegetal per transformar-la en una «carn» d’alta qualitat mitjançant una tècnica denominada «extrusió d’alta humitat». Mitjançant alta pressió i temperatura, l’aigua es barreja amb la farina de proteïnes vegetals, i després es procedeix a crear un símil de la fibra mitjançant la combinació de fricció i cisallament, aconseguint un producte que recorda la carn per la seva textura.

En el cas d’aquesta alternativa a les costelles tradicionals, l’empresa explica que s’elabora utilitzant Heppi, una nova proteïna que s’aconsegueix a partir de pèsols grocs i aigua i amb un valor proteic d’un 25 %. Segons diuen, volien desenvolupar una nova textura basada en una font proteica que no fos la soja, però oferint el seu mateix efecte. Asseguren que aquest nou producte no té additius ni gluten i que és baix en carbohidrats. També afirmen que quan es tasta el Heppi s’aprecia la mateixa sensació en boca que quan es mengen unes costelles de porc, ja que es reprodueixen fidelment totes les qualitats organolèptiques.

Cal tenir en compte, però, que parlen d’una imitació de les costelles de porc però sense os. És a dir, unes «costelles de porc desossades» que es poden cuinar al forn, a la barbacoa o a la graella. Es presentaran en paquets de 10 costelles (10 peces unides com un costellam) i es començaran a comerciar als Països Baixos. Després, a mitjan l’any vinent, l’empresa té previst ampliar la seva capacitat de producció i de mercat.

És evident que cada cop es diversifica i amplia l’oferta de productes vegans, al mateix temps que la seva elaboració es torna més selectiva. Això fa pensar que no trigarem gaire a veure com es presenten nous productes que imiten tot l’univers de peces càrnies creant un mercat de productes 100% vegetals. I és que els substituts vegetals de la carn guanyen popularitat, atès que cada vegada més persones adopten dietes vegetarianes o veganes per raons relacionades amb la protecció mediambiental i el sofriment animal.

 

Font: gastronomiaycia.republica.com
Redacció La Clau

Deixa un comentari