Publicat el 29/05/2017

El conillet d’Índies o cobai és un rosegador perfectament adaptat a la convivència amb les persones i un animal ideal per als més petits de la casa. Diem que és un animal ideal perquè reuneix un conjunt de característiques que el fan menys exigent, més fort i més sociable que altres mamífers.

Com a característiques destacades diríem que la seva activitat es desenvolupa durant el dia —fet important ja que molts rosegadors són animals de tendències nocturnes—, no té problemes importants d’alimentació, cria fàcilment però sense la proliferació d’altres animals com el hàmster, té una vida bastant llarga i a més no requereix tantes atencions com el conill o la fura. Però l’avantatge que el converteix en una mascota tan adequada és el seu caràcter tranquil, social i fàcilment domesticable, que fins i tot li permet realitzar certes accions com asseure’s o respondre en funció del so que li emetem. Per als més petits, podem dir que és el rosegador idoni, ja que mai no mossegaran, donat que el seu sistema de defensa no es basa en mossegar, sinó en restar immòbil.

Existeixen diferents varietats de cobais, de diferents colors, des de negre o marró fins a blanc o tricolor. El seu pèl també pot ser diferent, ja que pot variar entre pèl curt, semillarg, llarg o amb pèl arrissat o llis, i fins hi tot n’hi ha sense pèl. Totes elles arriben a fer uns 20 cm de llargada i entre uns 800 g i un quilo de pes quan assoleixen l’edat adulta.
Els cobais són uns animals acostumats a viure en grup, per tant podem combinar diversos conillets d’Índies dins d’un mateix espai. També existeix la possibilitat de tenir un sol exemplar; en aquest cas hem de dedicar-li més temps per estar amb ell i acaronar-lo contínuament.

L’allotjament del nostre conillet d’Índies és molt més pràctic que el que pugui necessitar un conill o una fura, ja que, en primer lloc, la mida del cobai en edat adulta és molt menor que la d’un conill, i no necessita un gran espai per fer exercici com podria necessitar una fura. Per tant, amb un estil una mica més petit d’una gàbia de conill tindrem espai suficient perquè la nostra mascota es mogui còmodament. És important proporcionar-li un espai net amb material absorbent i una caseta on poder refugiar-se. Com amb molts animals, és important que el lloc on el col·loquem no estigui directament al sol ni hi passi corrent d’aire. A la gàbia podem afegir-hi petits complements com escales, rodes o rampes perquè faci una mica d’exercici durant el dia i mantingui així perfectament el seu estat de salut. A més d’aquest material li hem de proporcionar palla perquè ell mateix es creï el seu llit dins de la seva caseta, ja que són animals que els agrada descansar ben tapadets.

Pel que fa a l’alimentació del conillet d’Índies, als centres especialitzats hi ha una àmplia varietat de productes alimentaris compostos de llavors, fruites i vegetals especialment adequats per a ells que sumen a una bona nutrició uns gustos atraients. A diferència dels aliments per a conills, els preparats per a cobais porten una quantitat més elevada de vitamina C, ja que per si mateixos no són capaços de generar-ne suficient per al seu organisme. Per aquest motiu, es recomana complementar la seva alimentació amb fruites i verdures fresques altes en aquesta vitamina (recomanem la taronja o el pebrot). Per tal de reforçar la seva nutrició, és important que l’animal disposi de fenc per aportar-li els nutrients que aconsegueix a la natura i afavorir una digestió correcta. El més important de tot és que a la nostra gàbia hi hagi un abeurador on sempre tinguin aigua.

Quant a la higiene, és un animal que si mantenim el seu espai net i polit no s’embruta excessivament i tampoc no genera males olors. Si decidim banyar el nostre cobai ho podem fer amb un xampú en sec o bé en un indret amb una temperatura agradable i evitant corrents d’aire; l’aigua ha de ser tèbia i cal utilitzar un xampú especialitzat per a rosegadors. Als centres especialitzats trobareu un ventall de productes per ajudar a mantenir la higiene de la vostra mascota: xampús en sec, xampús per a banys, antiparasitaris, colònies, desodorants… A banda del bany, als cobais també se’ls pot acumular una quantitat important de pols al pèl, i per aquest motiu podem raspallar-los amb raspalls adequats.

A part dels productes purament alimentaris i els complements necessaris per allotjar la nostra mascota, també hem de pensar a proporcionar-li productes llaminers, productes per rosegar i joguines variades perquè s’entretingui jugant i alhora faci exercici.

Els conillets d’Índies són la mascota ideal per a una llar, ja que són prou grans per ser acaronats i prou petits per ser agafats i no ocupar molt d’espai. En definitiva, són uns entranyables companys per a tota la família.

 

Natur Center

Deixa un comentari