Coses que cal tenir en compte abans de comprar unes ulleres de sol | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 30/04/2019

Les ulleres de sol no són un simple complement, ja que a més d’atorgar personalitat també juguen un paper fonamental en la salut. Són la forma de protegir-nos els ulls dels raigs solars, que igual que són perillosos per a la pell també poden causar danys irreversibles a la vista. L’estiu és l’època de l’any en què els raigs solars cauen perpendicularment sobre la terra i resulten més molestos i també més perillosos per a la nostra salut. Els núvols actuen com a pantalla, i per això els dies ennuvolats les ulleres no fan tanta falta. A la tardor i a l’hivern, el sol incideix de forma diagonal i la radiació és menor, motiu pel qual el sol és menys nociu.

Escollir correctament unes ulleres de sol perquè no afectin la salut visual i que evitin lesions és un aspecte clau per gaudir del sol i del bon temps sense patir danys.

A l’hora de decidir-nos, és importantíssim tenir molt en compte la categoria del filtre i el color dels vidres. El número de filtre (0, 1, 2, 3, 4) indica la quantitat d’absorció lumínica visible, lluminositat, no d’absorció de radiació. Una lent molt fosca no necessàriament protegeix de la radiació UV, ja que és el material el qual ha d’absorbir o repel·lir la radiació, no el tint que porta incorporat. Algunes lents blanques filtren el 100 % de la radiació UV, mentre que d’altres molt fosques de baixa qualitat no filtren correctament la llum UVA però sí la visible, afavorint una major dilatació pupil·lar i, com a conseqüència, un increment de la radiació que reben els ulls.

Quant al color, cal optar per vidres acolorits (com el groc i el taronja), indicats per exemple per a la conducció nocturna. Faciliten un camp de visió més allargat i protegeixen de centelleigs. Els especialistes assenyalen que els vidres marrons, grisos i verds són els que menys alteren els colors de visió. El verd (dia assolellat) i el taronja (en dies ennuvolats) serien els més aconsellables per a miops. El marró ajuda a reduir el cansament visual i millora el contrast; està aconsellat per a persones operades, per exemple, de cataractes. Està demostrat que utilitzar unes ulleres de sol sense protecció de raigs UV pot causar diferents malalties a llarg termini, per la qual cosa és molt important fer una bona elecció a l’hora de comprar-ne unes. Si una persona necessita utilitzar unes ulleres de sol amb finalitat de protecció, cal que aquestes tinguin el filtre adequat; si no és així, no passaran de ser aquest mer complement que comentàvem. També és important que la muntura sigui lleugera i s’adapti bé al pont del nas per evitar molèsties i marques.
Redacció La Clau

Deixa un comentari