Coses a saber abans de millorar casa teva | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 22/10/2020

Et cal projecte i permís d’obres?
Qualsevol tasca de construcció o manteniment més enllà del bricolatge s’ha de comunicar a l’Ajuntament perquè ens doni permís per fer-la. En funció del cas, el mateix Ajuntament ens exigirà la intervenció d’un tècnic, dos, o cap. Aquesta supervisió sobre el que fem a casa nostra està pensada per garantir la igualtat entre conciutadans, la seguretat dels treballadors, la dels nostres veïns, conservar l’estètica del poble, i que els residus generats es gestionin sense fer mal al medi ambient.

Vols augmentar el pis o la casa?
Aixecar una planta addicional, eixamplar-ne una d’existent, o simplement tancar un porxo o un balcó amb alumini, és un tema més delicat del que sembla; cal saber si la normativa municipal ens ho permet abans de contractar una empresa perquè ho faci, ja que si ho fem malament ens poden sancionar i fer-nos-ho enderrocar.

Vols fer millores a l’exterior?
En pintar una façana hauràs de tenir en compte dos grans trets: el color i l’alçària. Alguns municipis o barris tenen una carta de colors que cal respectar. Si l’alçària de treball és superior a 6 metres, et caldrà un projecte i la supervisió d’un arquitecte o arquitecte tècnic per garantir la seguretat de la bastida o màquina que es faci servir. Si és inferior, el mateix pintor o tu podeu comunicar les obres a l’Ajuntament.
Si vols fer treballs de jardineria, canviar rajoles d’un pati o terrassa, entarimar, posar gespa artificial, etc., són tasques que es poden fer simplement comunicant-ho a l’Ajuntament abans de començar.

Vols canviar la distribució?
Aquí el tret diferencial és la modificació de les parets. Tant si són de càrrega com si no, sempre que movem envans, obrim portes i finestres de tot tipus caldrà un projecte que expliqui els canvis i la supervisió d’un arquitecte o arquitecte tècnic durant els treballs.
Si només substituïm instal·lacions, pintem, enguixem, canviem paviments, fem el bany o la cuina, són obres petites que les pot comunicar tant l’interessat/da com els/les professionals que ho facin.

Recomanacions:
Quan hagin d’intervenir diversos gremis professionals (paletes, fusters, ferrers, lampistes…), contracta una única empresa que es faci responsable de tots els treballs a preu tancat, per evitar problemes tècnics i sobrecostos deguts a una manca de coordinació entre professionals.
Demana sempre un mínim de 3 ofertes a empreses diferents i compara-les bé.
Quan sigui obligada la intervenció d’un arquitecte, contracta’l directament tu i evita que depengui de l’empresa que et farà les obres, perquè vetlli pel teu interès i no pel seu.

 

Eduard Solsona

Deixa un comentari