Publicat el 01/07/2021

Hi ha diversos motius pels quals els gats tendeixen a escapar-se de casa. Els adults poden voler fugir a l’exterior com a conseqüència del zel, però també perquè el seu instint els empeny a caçar o, si són l’única mascota d’una llar, per simple avorriment. Per sort, els veterinaris i etòlegs ofereixen recomanacions molt efectives per evitar que un gat s’escapoleixi i es pugui perdre:

Implantar un xip. Aquest sistema electrònic d’identificació es col·loca una sola vegada a la vida i roman en el cos de l’animal per sempre. El procés d’implantació l’ha de dur a terme un veterinari. El xip conté informació com el nom de l’amo, la seva direcció i un o dos telèfons de contacte. Gràcies a això, si una persona troba un animal perdut pot adreçar-se a un veterinari, que procedirà a la seva identificació i a la localització del propietari.

Collaret amb placa. Per facilitar que et localitzin si el teu gat es perd i el troba algú és convenient que, a més del xip, porti un collaret amb una placa d’identificació amb el nom i el teu número de telèfon.

Esterilitzar. Un gat no esterilitzat i en zel té l’instint natural de sortir a l’exterior a la recerca d’una parella. L’esterilització evita aquesta necessitat de marxar de casa i pot resultar de gran utilitat per evitar el marcatge, pèrdues i baralles.

Tancar bé portes i finestres. Ens hem d’assegurar de tancar bé la porta quan entrem i sortim de casa, i no deixar les finestres obertes. Existeixen diferents tipus de xarxes i malles específiques per a les diferents mides de gats, que ofereixen una bona protecció en totes les sortides d’un habitatge i eviten que el gat s’escapi o caigui.

Un company. Una manera d’evitar la constant curiositat externa del gat és proporcionar-li un company de joc. S’ha de tenir en compte, però, que els gats són territorials, de manera que al principi no s’ho prendrà bé i necessitaràs temps i dedicació fins que els dos animals s’avinguin.

Entreteniments. Els felins tenen una necessitat d’exploració constant i el seu instint caçador els porta sovint a voler sortir a l’exterior. Per pal·liar-ho, ofereix-li objectes i joguines que captin la seva atenció: gratadors, arbres per a gats, pilotes, ratolins de pelfa, etc.

 

Redacció La Clau

 

Deixa un comentari