Conèixer els riscos dels vehicles amb les dades de les ITV | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 04/12/2017

Segons un article publicat en la revista de la DGT, un informe realitzat per un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid pretén desenvolupar una metodologia d’anàlisi de les dades obtingudes en les inspeccions tècniques dels vehicles (ITV) que permeti determinar l’exposició (vehicles-quilòmetres anuals) dels diferents grups de vehicles, i aconseguir un millor coneixement dels seus veritables nivells de risc.

Tal com s’explica a la publicació de la DGT, el que es fa en els estudis sobre col·lisions de trànsit és analitzar els nivells de risc que presenten persones i vehicles. Coneixent a més la mobilitat dels diferents tipus de vehicles serà possible comprendre millor el seu grau de risc real. En l’àmbit europeu, però, no hi ha un indicador homogeni i disponible per a una majoria de països, cosa que obliga a fer una estimació de la magnitud real del problema. El present estudi, anomenat Model per a la determinació de l’exposició de vehicle a partir de les dades registrades en ITV, tracta precisament de superar aquesta dificultat, desenvolupant una nova metodologia d’anàlisi.

Tot i que aquest projecte es va centrar a determinar l’exposició d’autobusos i autocars articulats, és possible adaptar i aplicar la metodologia desenvolupada a la resta de vehicles. La metodologia aplicada va ser el data mining o mineria de dades (tècniques d’arbres individuals, conjunts d’arbres Boscos aleatoris i Dynatree), en constituir una alternativa molt competitiva a l’estadística tradicional.

Aquest estudi permet afirmar que es pot estimar l’exposició de diferents tipus de vehicles a partir dels registres efectuats en les inspeccions tècniques, i incorporar-ho a la base de dades que gestiona la DGT.

La conclusió més important de la investigació és la demostració que és possible obtenir dades de sinistralitat en relació al nombre de quilòmetres recorreguts per cada tipus de vehicle. D’aquesta manera es podrà comparar, per exemple, quins tipus de vehicles produeixen més o menys accidents o víctimes, a igualtat de mobilitat o exposició.

 

Font: http://revista.dgt
Redacció La Clau

Deixa un comentari