Publicat el 15/05/2018

L’ús de les herbes aromàtiques i espècies a la cuina dona la possibilitat de convertir els nostres plats en deliciosos menjars, ja que a més d’aportar sabors i olors augmenten el contingut nutritiu dels àpats, són el substitut perfecte per reduir la sal en els menjars, i bones per a la salut.

Algunes de les espècies i plantes que s’utilitzen a la cuina:

Alfàbrega: de les seves fulles s’extreu el seu sabor deliciós, fresc i delicat. Tant fresca com seca, es complementa molt bé amb receptes on el tomàquet cobra protagonisme.

Anís: coneguda des de l’antiguitat, la seva llavor s’ha utilitzat tradicionalment per elaborar licors. També s’enriqueixen postres, pastissos i productes de rebosteria. Les seves fulles, en estat fresc, doten les carns d’una aroma especial. A més, l’anís ajuda a disminuir la formació de gasos i a facilitar-ne l’expulsió.

Safrà: comunament poc assequible per la seva escassa oferta i complicat procés d’obtenció, el safrà es comercialitza en pols o en brins. És un condiment ben conegut per ser el causant del gust i sobretot del color en paelles, arrossos, carns i mariscs.

Cúrcuma: es pot utilitzar la cúrcuma per substituir el safrà, donant-li un toc més oriental, ja que el sabor és diferent. Queda excel·lent en el guisat d’aus com el pollastre, i enriquint les salses.

Cardamom: una de les espècies més cares, els seus fruits secs apareixen en l’elaboració de nombrosos productes de rebosteria, postres, receptes amb carn i algunes begudes i licors. És fonamental a la cuina asiàtica, sobretot per ser un dels ingredients del curri. Així mateix, la infusió d’aquesta espècie és molt digestiva.

Clau: hi recorrem per obtenir sabors forts. Els capolls, sencers o molts, són presents en receptes fetes a base de carn, peix i marisc, així com dolços, guisats i begudes. Del clau s’extreuen analgèsics, per tant el seu ús excessiu en un plat podria adormir la llengua i evitar sentir bé els sabors.

Comí: la llavor de comí és típica de la cuina del Pròxim Orient i la Conca Mediterrània i és l’ingredient principal del cuscús.

Sàlvia: es pot emprar fresca, ofegada en mantega, per fer una salsa que es serveix amb la pasta. Les fulles de sàlvia fresca s’utilitzen amb salses de carn, au i caça, finament tallades o picades. La sàlvia fresca és preferible a la seca.

Mostassa: els grans de mostassa són ideals per amanir tot tipus de plats. A més es fa servir com a ingredient principal en molts tipus de condiments com el curri i la salsa tailandesa.

Menta: a més de decorar postres, la menta és un magnífic guarniment d’amanides, sopes i salses. S’usa per acompanyar el xai rostit i també està present en moltes de receptes de llegums. S’utilitza tant fresca com seca.

 

Redacció La Clau

 

Deixa un comentari