Publicat el 08/06/2023

A gairebé tots ens ha passat que, per una distracció o per l’aparició d’un hoste inesperat, no tenim una ampolla de cava freda quan la necessitem. Per sort, hi ha un truc que pot salvar la situació i consisteix a utilitzar aigua, gel i sal.

 

Els experts asseguren que el millor truc per refredar de manera ràpida una ampolla de cava és introduir-la en un recipient amb aigua, gel i sal. Necessitarem una glaçonera o quelcom semblant, on col·locarem força gel i molta sal: uns tres o quatre grapats que distribuirem de forma uniforme. Després ficarem l’ampolla dins del receptacle i l’omplirem d’aigua tan freda com sigui possible. En uns 15 o 20 minuts, el cava estarà llest.

Segons expliquen els entesos, la barreja de glaçons i aigua fa que l’ampolla es refredi molt més ràpid que només amb gel. El motiu té a veure amb la transferència d’energia: en barrejar aigua i sal, es produeix una reacció endotèrmica, és a dir, una absorció d’energia. La sal necessita calor per dissoldre’s i l’agafa de l’ampolla, de manera que s’inverteixen les temperatures i el fred del gel passa al recipient i al cava.

En cas que no tinguem glaçons, un altre truc és embolicar l’ampolla amb paper ben xop d’aigua –pot ser de cuina o de diari– i després introduir-la a la part baixa del congelador. En 15 minuts també s’haurà refredat.

Redacció La Clau

Deixa un comentari