Publicat el 18/09/2021

La neteja bucal és molt important, però ho és més encara quan ens trobem en un tractament com el de l’ortodòncia, un dels més demanats en les clíniques dentals. Eliminar les restes d’aliments i combatre la placa bacteriana és més complicat per la presència de bràquets, així com de filferros, bandes metàl·liques o altres elements emprats en l’ortodòncia fixa.

 

Sempre és convenient prendre nota de les pautes que aconsellen els experts per netejar els bràquets de manera correcta:

  1. Raspall. Pots fer servir un de clàssic o un d’elèctric (hi ha capçals específics per a ortodòncia), però és convenient utilitzar un raspall especial per a ortodòncia, conegut com a interdental, per completar el raspallat. En ser més estret que els altres, s’introdueix fàcilment en l’espai entre el filferro i la dent, evitant l’acumulació de placa.
  2. Raspallat. És convenient rentar-se les dents després de cada àpat. Comença per retirar totes les gomes i parts mòbils dels bràquets. Després, neteja el filferro i els ganxos de l’aparell, i continua la neteja raspallant cada dent de manera individual. En el cas del raspall manual, cal subjectar-lo formant un angle de 45 graus per tal d’arribar a la part de les dents que es troba sota els bràquets, que és on s’acumulen més residus.
  3. Fil dental. Per a la neteja entre dent i dent és molt convenient fer servir seda dental. Es tracta d’inserir el fil dental per la part inferior del bràquet, i procedir a la neteja amb un moviment de dalt a baix, amb cura. Deixa’t assessorar pel teu odontòleg, ja que sabrà quin tipus és el més recomanable per a tu.
  4. Col·lutori. Després del raspallat i de passar-hi el fil dental, cal finalitzar la neteja amb una esbandida bucal amb un col·lutori per a ortodòncia. No només contribueix a reduir la placa i a reforçar l’esmalt, sinó que ajuda a prevenir l’aparició de càries. Utilitza sempre el col·lutori bucal que et recomani l’odontòleg.
  5. Temps. Els bràquets fan que la neteja de la boca comporti més temps. Per garantir una neteja correcta, el temps de raspallat no hauria de ser inferior a cinc minuts. És bàsic dedicar el temps que calgui al raspallat, així com al repàs amb fil dental i l’esbandida bucal. L’estona que hi esmercem pot marcar la diferència.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari