Com mengem? Ho fem massa ràpid? | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 23/01/2019

L’alimentació constitueix una de les principals vies per mantenir la salut, a més de prevenir i tractar les malalties. L’experiència de menjar és sensorial, i els sentits, tant la vista com el gust i l’olfacte, intervenen en l’acte d’alimentar-nos. Entre els hàbits correctes, a més de la repetida dieta equilibrada, mereix una consideració especial el fet de mastegar bé els aliments i fer-ho un nombre determinat de vegades.

Si mengen molt ràpid som menys conscients de l’aliment que tenim al davant, del seu sabor, color i textura, motiu pel qual l’acte de menjar es limita a empassar i la capacitat de satisfacció es redueix.

Menjar ràpid implica mastegar menys els aliments i empassar-se més aire, factor que dificulta la digestió i augmenta les molèsties abdominals.

Està comprovat que «la primera digestió es fa a la boca», com s’acostuma a dir, i els enzims salivals realitzen una predigestió. Si no masteguem correctament i ho fem massa ràpid, la digestió s’alenteix perquè l’estómac rep trossos grans de menjar, que són més lents i dificultosos de digerir. Per aquest motiu les digestions són més pesades i més lentes, fet que pot produir reflux i acidesa.

Mastegar correctament i el temps necessari ens permet, a més, assaborir els aliments i calmar el sistema nerviós, augmentant la quantitat d’oxigen al cos, fet que redueix l’ansietat durant el menjar i ens evita una digestió difícil. Per aquest motiu és molt important que ens prenguem el nostre temps a l’hora dels àpats. S’hauria de menjar sempre assegut a taula, sense distraccions, lluny de la televisió, de l’ordinador i del mòbil, ja que distreuen l’atenció, i també, si es possible, evitar parlar mentre es menja.

En definitiva, una correcta masticació, a més de facilitar la digestió, contribueix a ingerir menys calories, cosa que resulta clarament favorable per seguir una bona dieta. Cal tenir present, a més, que a mida que envellim les necessitats calòriques són menors, i per tant és molt i molt convenient adquirir el bon hàbit d’aixecar-se de la taula sense la molesta sensació de plenitud gàstrica, quelcom completament incompatible amb una dieta saludable.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari