Publicat el 31/08/2020

El cos és intel·ligent. Igual que la ment, té informació, memòria, emocions i sovint comunica més que les paraules. Gràcies a aquesta intel·ligència som capaços de gestionar la nostra força, equilibri, velocitat, coordinació o precisió, i som capaços d’automatitzar i aprendre tota mena d’habilitats.

Es considera que aquest tipus d’intel·ligència està especialment desenvolupada en professions que requereixen una gran precisió o capacitat física, com ara l’actuació, la dansa, la pintura, l’artesania o la cirurgia. Però a tots ens convé aprendre a treballar la intel·ligència corporal i postural per saber col·locar correctament el nostre cos. Si no ho fem, això pot derivar en uns quants problemes que van més enllà de lesionar-nos en fer un exercici. I és que si adquirim postures incorrectes ens acabaran passant factura a l’esquena i en l’aparença estètica del nostre cos. I és que ser conscients del nostre cos i de les postures que adoptem ens ajuda a modelar la nostra figura, ja que una col·locació correcta influeix en la distribució de la massa corporal i fa que els moviments del nostre cos siguin més harmònics.

Aprendre a col·locar el nostre cos mitjançant exercicis de correcció postural té molts beneficis. Si no sabem com posar correctament els peus, això pot arribar a afectar la salut i l’estètica de les nostres cames i cuixes, i no aprendre a col·locar la pelvis com cal ens pot fer aparentar una panxa que no tenim.

Evita tensions: seure amb l’esquena arquejada, estar davant de l’ordinador amb les espatlles encongides o conduir prement massa fort el volant són exemples quotidians de com mantenim tensions innecessàries per falta de connexió amb el nostre cos. Aquestes mateixes activitats es poden fer sense el desgast que suposa mantenir una postura tensa i continuada.

Preveu malalties i molèsties: no fer un descans ens pot provocar mal de cap, o l’esgotament pot derivar en un refredat. Això és perquè el cos avisa quan alguna cosa no va bé, molt abans que aparegui el dolor o la malaltia. Si ens acostumem a escoltar-lo, podrem detectar els senyals i prendre les mesures necessàries per evitar que el nostre organisme pateixi.

Millora la digestió: la falta d’atenció fa que mengem massa ràpid, sense mastegar ni ensalivar prou, fet que provoca que els aliments arribin poc triturats a l’estómac i influeix de manera negativa en la digestió. Si, a més, durant els àpats o mentre fem la digestió no tenim una postura correcta, la pressió sobre el duodè, estómac i intestins, etc. farà que la funció digestiva no es desenvolupi com cal. Menjar petites porcions, mastegar i ensalivar en lloc d’engolir, i mantenir una postura relaxada abans i després dels àpats evita l’acidesa, el reflux i els gasos, entre altres desajustos digestius.

Incideix en el nostre estat d’ànim: millorant la nostra postura i alleujant tensions corporals podem incidir també en el nostre estat anímic i, finalment, en la gestió de les nostres emocions. En prendre més consciència del nostre cos centrarem l’atenció en les nostres percepcions sensorials, la qual cosa ens permetrà viure el moment posant la nostra atenció en el present i fent que relaxem la ment.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari