Publicat el 28/05/2021

La cambra de bany és el lloc de la casa on es produeixen més caigudes i on sol haver-hi més barreres arquitectòniques, per això la seva accessibilitat és una de les principals preocupacions de les famílies amb persones amb problemes de mobilitat. Per sort, hi ha solucions al mercat que ajuden a fer del bany un espai accessible, que els doni autonomia.

El primer que recomanen els experts és procurar que la porta d’entrada sigui prou ampla perquè pugui passar-hi una persona en cadira de rodes. Una bona opció són les portes corredisses, ja que a més de ser més manejables ocupen poc espai. L’ideal seria que la cambra tingués unes dimensions prou amples per permetre els girs de la cadira i, sobretot, que el paviment fos antilliscant.

Pel que fa als elements de la cambra de bany, es recomana que estiguin alineats, és a dir, que la zona de dutxa, inodor i lavabo se situïn en la mateixa paret. És preferible que hi hagi plat de dutxa en comptes de banyera, i que estigui situat arran del paviment. L’àrea ha de ser prou espaiosa per permetre la col·locació d’un seient fix abatible, una cadira mòbil, o bé cadires de dutxa amb rodes. En cas que es disposi de banyera, hi ha solucions que ajuden a adaptar-la, com bancs o cadires i seients giratoris.

És del tot necessari utilitzar articles d’ortopèdia que facilitin el desplaçament de la persona amb mobilitat reduïda per la cambra de bany: taules o bancs de transferència que li permetin arribar a tot arreu. També és imprescindible col·locar en els llocs necessaris (dutxa, banyera, al costat de l’inodor i del rentamans) agafadors o barres que l’ajudin a moure’s, minimitzant el risc de caigudes i relliscades. Demana assessorament als professionals i tria entre la gran varietat d’agafadors disponibles, dissenyats per adaptar-se a tot tipus de banys.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari