Publicat el 16/07/2020

El consum de tabac està relacionat amb una sèrie de malalties, tant pulmonars com cardiovasculars, a més dels diversos òrgans que es veuen danyats per aquest mal hàbit. Per tant, deixar de fumar fa que millori considerablement la nostra salut i qualitat de vida. Tot i que la capacitat pulmonar triga a recuperar-se, és cert que ja des del primer dia es deixen notar els efectes de la desintoxicació.

 • A les poques hores de deixar de fumar el ritme cardíac disminueix, igual que la pressió sanguínia.
 • Passades 12 hores baixa el nivell de monòxid de carboni en sang i es recuperen els nivells normals. Els pulmons comencen a treballar per eliminar les partícules acumulades.
 • Després d’un dia sense fumar es redueix el risc de tenir un atac cardíac sobtat. Els nivells de monòxid de carboni en els pulmons baixen força, fet que augmenta els nivells d’oxigen a la sang.
 • Els primers dies es comencen a recuperar els sentits de l’olfacte i el gust. El cos triga 3 o 4 dies a eliminar completament la nicotina i els seus derivats.
 • A les 2 o 3 setmanes la funció dels pulmons augmenta i la circulació millora.
 • Als 3 mesos la funció pulmonar comença a millorar i es produeix una disminució notable de la tos, la congestió nasal, la fatiga i la sensació de manca d’aire. La pell recupera l’elasticitat i hidratació que havia perdut a causa del tabaquisme.
 • Als 9 mesos els pulmons comencen a funcionar amb normalitat, augmentant la seva capacitat i disminuint els problemes respiratoris i la tos.
 • Després d’un any sense fumar, el risc de tenir un atac de cor disminueix considerablement: es redueix en un 50 per cent.
  Als 5 anys el risc de tenir un càncer a conseqüència del tabac es redueix a la meitat, i la possibilitat de patir un vessament cerebral se situa a el mateix nivell que el de qualsevol altra persona que no fuma.
 • Als 10 anys el risc de patir càncer de pulmó és un 30-50 per cent menor.
 • Després de 15 anys, les possibilitats de patir qualsevol malaltia s’aproximen als d’aquelles persones que no han fumat mai. No obstant això, el risc de patir càncer de pulmó en exfumadors que consumien més de 20 cigarrets diaris seguirà sent el doble.

De totes les malalties que causa el tabac, la més important és el càncer, però amb el transcurs dels anys un exfumador deixa de ser una persona de risc davant d’aquestes afeccions i passa a tenir les mateixes possibilitats de patir un càncer que qualsevol altra persona que mai no ha fumat.

Una de les conseqüències que més amoïnen en deixar de fumar és la possibilitat d’engreixar-se. Durant els primers mesos sense tabac desapareix la nicotina, que té la capacitat de cremar els greixos, i s’augmenta de pes. Normalment aquest increment se situa entre els tres i cinc quilos, tot i que hi ha persones que no agafen pes i d’altres que s’engreixen més de sis quilos. No obstant això, els beneficis excedeixen els riscos per a la salut que representa un lleuger augment de pes. Per controlar-lo és convenient practicar activitat física amb regularitat i escollir aliments saludables. Si l’augment de pes és problemàtic, el millor és consultar un nutricionista o un assessor dietètic.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari