Publicat el 05/01/2022

Com ens determina el microbioma

Estudis recents donen xifres aclaparadores sobre els organismes unicel·lulars que viuen al nostre cos, fins a 40 bilions. Principalment són bacteris, però també fongs, virus i altres microbis. El que s’anomena el microbioma humà, segons els estudis científics, ha evolucionat amb nosaltres durant milions d’anys, realitzant alhora funcions essencials per a la nostra supervivència com a espècie. Aquest paper tan destacat en la nostra vida ha fet que se’l consideri el darrer òrgan humà.

També es coneix ben poc sobre la seva biodiversitat i la funció que té en la nostra salut. Se sap que les espècies que hi ha al microbioma varien d’una persona a una altra, fins i tot en una mateixa persona al llarg de la seva vida. Els investigadors treballen per veure com es pot aprofitar aquest conjunt de microorganismes per millorar la nostra salut i combatre les malalties.

Alguns dels àmbits en els quals s’investiga el microbioma són la lluita contra la sida, la seva relació amb l’embaràs, l’obesitat i diabetis de tipus 2, i també per poder entendre com certs bacteris intestinals poden afectar la gana.

El Dia Mundial del Microbioma és el 27 de juny, quan es commemora la importància dels microbis per preservar la salut dels éssers humans i la sostenibilitat del planeta a llarg termini.

Redacció La Clau
Font: blog.caixaresearch.org

Deixa un comentari