Publicat el 25/01/2021

Amb la arribada del hivern, l’estació dels dies curts i freds, és essencial que tant els nens com els adults prenguin precaucions per mantenir i cuidar la seva salut auditiva en aquesta època de l’any.

Igual que ens preocupem d’abrigar-nos bé, també és vital cuidar l’audició a l’hivern. Si vigilem la nostra salut auditiva durant aquesta estació, podem evitar problemes auditius com l’otitis o altres infeccions auditives. La prevenció d’aquestes malalties té una importància cabdal perquè no derivi en un principi de pèrdua auditiva o hipoacúsia. Un dels col·lectius més propensos a patir problemes d’audició derivats del fred són les persones grans. A continuació us donem 7 consells bàsics per cuidar l’audició a l’hivern.

Protegeix-te les orelles del fred
A l’hivern ens abriguem per protegir-nos del fred. Sobretot protegim aquelles parts del cos més vulnerables, com per exemple el coll. De la mateixa manera que ho fem amb el coll o les mans, hem de protegir les nostres orelles del fred. Utilitzar casquets, bufandes o orelleres ens ajudarà a protegir el nostre canal auditiu de les baixes temperatures.
Amb aquest senzill canvi evitem que les orelles pateixin i prevenim que agafin infeccions a causa del fred.

Orella neta
Una altra de les accions que hem de fer és vigilar la nostra higiene auditiva. Neteja la cera (cerumen) externa de les teves orelles amb certa periodicitat. Per fer-ho pots fer servir un drap humit, i no oblidis assecar-te-les després amb una tovallola. Recorda que no és recomanable utilitzar bastonets per netejar les orelles.

Vigila les infeccions hivernals
Els refredats o la grip són alguns dels principals causants de les otitis. Aquestes infeccions estan entre les causes més comunes de la pèrdua auditiva.
Ens generen mucositat a l’orella i ens provoquen una baixada auditiva. Per aquesta raó, cuidar l’audició a l’hivern és molt important si no volem que derivi en un principi de pèrdua auditiva. Si estem refredats cal que ens ho tractem com més aviat millor.

Ves amb compte amb el canvi de temperatura
Durant les èpoques de fred és habitual que ens exposem a canvis de temperatura constants. Passar d’espais amb calefacció a la temperatura d’hivern del carrer pot ser un problema greu per a l’audició. Per això recomanem abrigar-se bé abans de sortir i desabrigar-se en els llocs amb una temperatura agradable. En aquest cas hem de procurar que les persones grans, col·lectiu en risc de patir pèrdua auditiva, també s’abrigui i es desabrigui quan sigui necessari.

Allunya’t dels sorolls forts
Com en qualsevol moment del any, allunya’t de sorolls o sons forts que puguin perjudicar el teu canal auditiu. Així notaràs una petita millora en l’audició i en la salut auditiva, perquè es reduirà o fins i tot desapareixerà la sensació de dolor i els xiulets causats per aquestes situacions.

Alimentació saludable
Procura sempre mantenir una alimentació sana i equilibrada, ja que això t’ajudarà a augmentar les defenses i a evitar infeccions.

Fes-te una revisió auditiva
Finalment, però no per això menys important, no oblidis fer-te revisions periòdiques al teu centre auditiu de confiança i consultar el teu audioprotetista sobre la teva audició. La revisió auditiva a càrrec d’un professional de l’audició sempre serà la millor opció per prevenir un principi de pèrdua auditiva.

Seguint tots aquests consells bàsics podràs gaudir d’aquest hivern. Cuida la teva audició!
Perquè el més important és la teva salut!

 

Lucas Xirinachs – Audioprotetista
ONACÚSTICA Centres Auditius

Deixa un comentari