Publicat el 05/05/2022

Els gossos tenen un comportament territorial innat, malgrat que la domesticació els ha portat a ser animals socials. Aquest comportament de guàrdia i protecció vol dir que està defensant una cosa que considera seva i que li és necessària.

 

La territorialitat és una conducta normal a la natura, ja que els animals delimiten el seu territori mitjançant el marcatge amb orina i, a més, mostren una resposta en forma de defensa anomenada agonística. El comportament agonístic el fan els membres d’una mateixa espècie i consisteix a comunicar amb senyals amenaçadors que aquell espai els pertany, per evitar així la lluita.

El problema és que els gossos viuen en un ambient humanitzat i la territorialitat pot suposar un greu problema. L’agressió territorial no és un acte de dominació, sinó que sorgeix perquè el gos té inseguretats. Aquest comportament és la manera que té de controlar quins individus permet que estiguin a prop del que considera la seva propietat, a fi de sobreviure i sentir-se segur. A ulls del gos, els convidats són transgressors no desitjats que amenacen la seguretat de tota la família. Tot i així, l’agressivitat territorial no es restringeix a la llar, sinó que un gos pot ser agressiu i protegir un banc al parc o un sector d’herba que consideri propi.

Sabrem que el nostre gos actua de forma territorial si borda, orina, gruny, mossega o ensenya les dents. Els crits o el càstig en aquests moments no serviran de res, ja que li provoquen encara més estrès a l’animal. Tot gos territorial vol el mateix: que l’intrús se’n vagi. Quan aquest s’allunya després de l’agressivitat mostrada, el gos creurà que cada vegada que li bordi a algú obtindrà el que desitja. És per això que l’agressivitat territorial és un procés molt lent i difícil de corregir.

La manera més segura i eficaç de tractar un problema de territorialitat és recórrer a un professional qualificat. No obstant això, hi ha alguns passos que poden ajudar-nos a controlar l’agressivitat territorial d’un gos:

  • Entrena’l. Un entrenament fiable perquè el teu gos segueixi les teves ordres pot prevenir comportaments negatius o evitar que empitjorin. És convenient iniciar-lo dins de casa, on hi ha menys distraccions. L’agressivitat territorial es pot prevenir o minimitzar amb una socialització precoç i un bon control. Als gossos joves se’ls ha d’ensenyar a asseure’s i rebre una recompensa cada cop que una persona nova arriba a la porta.
  • No utilitzis el càstig. Cridar o castigar el gos quan el desencadenant de la seva actitud agressiva és a prop pot fer que associï aquesta persona o animal amb una veritable amenaça. Per treballar la conducta del gos, el ca ha de trobar-se en un estat mental relaxat i receptiu.
  • Rebaixa-li l’ansietat. Ajuda el teu gos a estar calmat entretenint-lo amb exercicis físics i mentals. Serà menys propens a reaccionar si està ocupat o massa cansat per iniciar una baralla. Si has convidat persones a casa, mantingues l’animal distret amb jocs o amb joguines.
  • Ofereix-li alternatives. En comptes de treure-li el recurs que protegeix, dona-li alguna cosa positiva a canvi. D’aquesta manera, associarà una experiència gratificant al fet de separar-se del recurs que li causa la conducta territorial.

En cas que el gos tendeixi a atacar o si protegeix la seva propietat de manera excessiva, busca l’ajuda d’un expert en comportament caní.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari