Publicat el 15/06/2022

Com afecta l’esport el sòl pelvià i què podem fer per enfortir-lo?

 

El sòl pelvià és un grup de músculs que proporcionen suport a tota la part baixa de l’abdomen. Si es debilita, pot provocar problemes d’incontinència urinària, prolapses o disfuncions sexuals, tant en homes com en dones. Algunes activitats esportives no s’aconsellen quan hi ha problemes de sòl pelvià, però n’hi ha d’altres que són molt beneficioses.

Les activitats físiques perjudicials per a la musculatura del sòl pelvià són, segons els experts, les que produeixen un increment de la pressió abdominal brusc, excessiu i continuat. És a dir, esports d’impacte, que impliquin salts, grans esforços o aixecament de pes, o bé pressions abdominals elevades. Si aquest augment de pressió no s’equilibra amb exercicis per reforçar el sòl pelvià, aquest es debilita.

Els esports o activitats físiques que són beneficiosos i recomanables per enfortir el sòl pelvià són:

  • Exercicis de Kegel. Permeten recuperar el sòl pelvià després d’un part, però també l’enforteixen si es fan esports d’impacte o quan s’entra a la menopausa.
  • Hipopressius. Milloren l’estat del sòl pelvià gràcies a les seves postures i el treball de la musculatura central del cos, el core (faixa abdominal), que comprèn, entre altres músculs el transvers de l’abdomen, el diafragma, i el sòl pelvià.
  • Ioga. Les postures d’aquesta disciplina física i mental redueixen pressió a l’abdomen, provoquen una contracció adequada de la paret abdominal i tonifiquen la musculatura perineal.
  • Pilates. Igual que el ioga, els seus impactes contra la base de la pelvis són mínims, per la qual cosa són molt recomanables per enfortir o recuperar un sòl pelvià afeblit.
  • Natació i aiguagim. El primer tonifica l’esquena i l’abdomen i no afecta de manera negativa el sòl pelvià, ja que es tracta d’un exercici sense gravetat. Pel que fa a l’aiguagim, tampoc no implica impacte, atès que el pes relatiu del cos és menor en estar submergit dins l’aigua.

Totes aquestes tècniques requereixen aprenentatge i la supervisió de professionals especialistes, però un cop apresos els exercicis, adaptats i realitzats correctament, són idonis per entrenar l’abdomen i fer que el sòl pelvià s’enforteixi.

L’ideal en qualsevol cas és que un fisioterapeuta especialista faci una valoració muscular prèvia d’aquesta zona per saber quina és la seva condició i poder determinar si està feble o tens i quins esports, exercicis o activitats serien els més recomanables.

Redacció La Clau

Deixa un comentari