Publicat el 18/10/2021

El flatspot és una degradació prematura dels pneumàtics dels vehicles que fa que una part de la llanda es torni plana. Això passa quan el cotxe està aturat, ja que els pneumàtics pateixen una pressió en el seu punt de contacte amb el terra i tenen tendència a aixafar-se en refredar-se. Els experts expliquen també que, per norma general, tan bon punt el vehicle es torna a posar en marxa els pneumàtics s’escalfen i la deformació desapareix. No obstant això, alerten que en algunes circumstàncies aquesta deformació pot persistir.

Entre les diverses situacions que contribueixen a accentuar l’aixafament del pneumàtic, la més freqüent és l’aparcament de llarga durada. Quan un vehicle està inactiu durant molt de temps el seu pes recau en excés sobre els pneumàtics. Això provoca l’aparició de flatspots o pegats plans a la banda de rodament que poden arribar a desequilibrar la roda. Quan això passa, la direcció vibra i pot afectar la conducció.

Per evitar o minimitzar aquest fenomen es recomana prendre les precaucions següents:

  • Si no has d’agafar el vehicle en molt de temps, utilitza suports especials que evitin el contacte dels pneumàtics amb el terra.
  • En cas d’estacionament prolongat, mou lleugerament el cotxe cada dues o tres setmanes perquè els pneumàtics canviïn el punt de suport.
  • Després d’un estacionament llarg, revisa sempre la pressió dels pneumàtics.
  • No exposis els pneumàtics a temperatures massa fredes perquè el fred n’afecta l’elasticitat.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari