Publicat el 19/01/2023

Com actuar amb una persona que està sofrint un infart.

 

L’infart de miocardi es produeix quan es redueix significativament o cessa per complet el reg sanguini cap al cor. Depenent de l’extensió de temps que afecti l’infart, hi ha una probabilitat més o menys gran de seguir amb vida.

Els infarts no sempre venen precedits o acompanyats dels símptomes tan característics que tots coneixem: dolor al pit amb extensió al braç esquerre, sudoració, nàusees, marejos o problemes de respiració. Algunes persones poden experimentar-los des d’alguns dies abans (fins i tot mesos) i a d’altres, en canvi, els arriba l’infart de manera sobtada. També poden diferir entre sexes, ja que si bé en el cas dels homes solen donar-se els símptomes més pronunciats, les dones no tenen tant aquest dolor al pit, sinó que experimenten més dolor a l’esquena o al coll, per exemple. Sigui com sigui, actuar durant els primers minuts és essencial, com dèiem anteriorment, i pot salvar moltes vides, per la qual cosa és convenient saber com actuar i seguir algunes actuacions concretes si en algun moment ens trobem en una situació com aquesta.

El primer que haurem de fer és trucar per telèfon al 112, facilitar tota la informació que ens sol·licitin (la més important i que més precisió requereix és l’adreça on ens trobem) i seguir les instruccions que ens vagin donant els sanitaris.

És crucial mantenir la calma en tot moment. Aquest aspecte no sempre és fàcil, i més quan la persona afectada és algú del nostre entorn, però és un requisit que ens servirà de molt, no només per ajudar més eficaçment, sinó també per donar seguretat i confiança a la víctima.

A continuació passarem a comprovar l’estat general de la persona. Si té consciència, procurarem que romangui asseguda o estirada perquè no faci cap esforç, li descordarem les peces de roba que li puguin tibar i se li facilitarà en la mesura que ens sigui possible una ventilació adequada i un lloc segur, sense deixar-la sola en cap moment fins que arribi l’ajuda necessària. Si no hi ha consciència, comprovarem si la persona té pols i respira. Si en té, la col·locarem de costat i seguirem acompanyant-la. Si, per contra, no respira i ha entrat en aturada cardíaca, serà el moment de començar una RCP o maniobra de reanimació pulmonar. Per fer-ho ens serà de gran utilitat tenir a prop un desfibril·lador, que va indicant tots els passos i és molt fàcil d’utilitzar per a qualsevol.

Lamentablement, no sempre se’n pot tenir un, per la qual cosa caldrà fer-ho de manera manual:

  • Col·locarem la persona de panxa enlaire.
  • Li descordarem la camisa o li retirarem la roba que molesti.
  • Posarem la base del palmell d’una mà sobre l’estèrnum i l’altra per damunt amb els dits encreuats.
  • Realitzarem 30 compressions fortes (a un ritme d’unes 100 per minut) i dues insuflacions (alhora que obrim la via aèria). Anirem repetint aquest procés. Si hi ha més d’una persona atenent, és millor intercanviar-se quan ens fatiguem.

No deixarem de fer la RCP fins que es doni algun d’aquests tres casos:

  • Que no puguem més.
  • Que la persona respiri.
  • Que arribin els serveis d’emergència.

 

Eva Remolina / AMIC

Deixa un comentari