Publicat el 16/03/2021

Les estances que formen el nostre habitatge tenen funcions diferents, i la seva il·luminació pot facilitar o dificultar l’ús que els donem. Per això, és important triar els llums adients per crear ambients compatibles amb el tipus d’activitat que estiguem realitzant a casa. Aquestes són les claus per aconseguir-ho:

Sostre. Totes les estances han de tenir com a mínim un llum col·locat al sostre. Això inclou també el rebedor i les zones de pas.

Saló. Per dotar-lo d’un ambient confortable i acollidor hem d’utilitzar blancs càlids. La forma més pràctica de fer-ho és amb un o diversos llums que il·luminin des del sostre. És important que el saló compti amb llum natural, i que no hi hagi barreres gaire opaques que impedeixin que entri la claror. Podem afegir-hi alguns punts de llum càlida a llocs estratègics amb petites làmpades de peu o de sobretaula.

Menjador. Un llum de sostre sobre la taula és la millor il·luminació per a aquesta estança. En taules allargades, o si tens molt d’espai, pots col·locar un llum allargat o diferents focus al·lògens petits integrats en el sostre.

Zona de treball i despatx. Aquí la llum principal ha de ser neutra, tot i que la freda també va bé en llocs on es realitzen tasques d’ordinador o de lectura.

Dormitoris. En les zones de descans la llum ha de ser càlida o neutra, mai freda, ja que volem un ambient que convidi a la relaxació i al descans. Pots col·locar un llum de sostre en el centre de l’habitació que il·lumini tot l’espai, i llums petits a les tauletes de nit o en altres llocs estratègics. Si disposes de vestidor, el millor és una llum neutra de sostre que permeti veure bé la roba i el calçat.

Cuina. Aquesta estança necessita una bona il·luminació, i per tant ens hem de decantar per una il·luminació neutra i, fins i tot, freda. Tingues en compte, però, que la llum freda encaixa millor amb el color blanc i que per a la resta de tonalitats és més aconsellable una llum neutra. Cal que tinguis com a mínim un llum sobre la zona de cuinat; els focus al·lògens al sostre són una bona opció, ja que el seu manteniment és senzill. Si disposes de zona de menjador o barra per fer àpats lleugers, hi pots afegir altres punts de llum.

Rebedor i zones de pas. La llum més adient per a aquestes zones que acostumen a ser fosques és la neutra o càlida.

Bany. La llum blanca és la que millors resultats dona en aquesta estança, on no acostuma a entrar la claror natural. Convé utilitzar una il·luminació general amb llums de sostre, així com il·luminació al mirall del lavabo.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari