Publicat el 03/10/2019

L’ordenança que regularà la zona de baixes emissions (ZBE) de la ciutat comtal entrarà en vigor l’1 de gener de 2020. A partir d’aquesta data es restringirà progressivament la circulació dels vehicles més contaminants dins d’aquesta àrea que inclou Barcelona i els municipis propers a les rondes. Coneguem les seves claus principals:

Què es una zona de baixes emissions? Es una àrea en la qual es restringeix la circulació de vehicles per protegir la salut de les persones i el medi ambient. A Barcelona s’ha implantat temporalment la zona de baixes emissions de l’àmbit de les rondes de Barcelona des de l’1 de desembre de 2017, que serà permanent a partir del 2020.

I la zona de baixes emissions de l’àmbit Rondes de Barcelona? Correspon als límits territorials establerts dins de la Ronda de Dalt i la Ronda del Litoral, i engloba els municipis de Barcelona (a excepció de la Zona Franca-Industrial i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), l’Hospitalet de Llobregat i parts dels municipis limítrofs amb les rondes: Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.

Quins vehicles no podran circular-hi? Els que no tenen cap etiqueta mediambiental de la DGT; és a dir, els turismes amb motor de gasolina matriculats abans de gener del 2000, dièsel matriculats abans de gener del 2006, furgonetes matriculades abans de l’octubre de 1994, i les motos i ciclomotors anteriors a Euro 2, matriculats abans del 2003.

Excepcions: Els serveis mèdics, funeraris, vehicles de persones amb mobilitat reduïda i de serveis d’emergència disposaran d’una autorització especial per circular dins de la ZBE. Els vehicles de transport de mercaderies i de transport col·lectiu tindran una moratòria d’un any perquè les empreses puguin renovar les seves flotes. A més, es donaran 10 autoritzacions l’any als cotxes contaminants per a quan necessitin circular per la ZBE que gestionarà l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Horari: De dilluns a divendres, de 7 a 20 h. La vigilància anirà a càrrec de 70 càmeres instal·lades a les entrades de les rondes.

Multes: Es posarà en marxa un període informatiu que acabarà a l’abril, que és quan es començaran a imposar sancions que aniran entre els 200 i els 1.800 €. El règim sancionador diferenciarà segons el tipus de vehicle i el d’infracció: lleu, greu o molt greu.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari