Publicat el 24/11/2021

Encara que sembli un luxe inabastable, disposar del teu propi celler no és impossible. Segons els entesos, es pot adaptar un espai de la casa i destinar-lo als vins sense necessitat d’una gran inversió econòmica, ja que hi ha armaris de diferents mides expressament dissenyats per conservar les ampolles a la temperatura adequada.

 

Fer un celler de vins no és complicat, asseguren els experts; el que és difícil és trobar dins d’un habitatge un lloc que compleixi els requisits necessaris per assegurar la bona salut del vi. Si disposes d’un espai que s’ajusti a aquestes condicions, tenir un celler casolà propi serà una realitat fàcil de mantenir:

Temperatura adequada i constant. Aconseguir una temperatura adequada per als vins i mantenir-la en el temps és bàsic. En general, es recomanen uns 12-13º. També cal evitar llocs on hi hagi una font de llum propera.
Foscor. La llum influeix en els vins i pot fer que es facin malbé. Per evitar-ho, és molt important que el lloc que escollim com a celler sigui fosc, sense fonts agressives de llum artificial.

Humitat. Tant l’excés com el defecte d’humitat afecten els suros i influeixen en la qualitat del vi. Per tant, hem d’assegurar-nos que el nostre celler tingui la humitat adequada per impedir que l’escassetat ressequi els suros o que l’excés provoqui l’aparició de fongs. Un humidificador específic per a cellers pot ser de gran ajuda per aconseguir que el celler mantingui una humitat entre el 70 i el 80 %.

Bona ventilació. Igual que la humitat, la manca de ventilació afecta el vi i el suro. Per evitar l’aparició de floridura als taps de les ampolles i l’alteració del contingut, cal ubicar el celler en un lloc amb molt bona ventilació.

Sorolls. Les vibracions dels sorolls poden afectar els vins del celler, agitant-los i alterant-ne les qualitats. Els botellers han d’estar aïllats de qualsevol aparell amb motor.
Pel que fa al mobiliari, com ja hem dit, hi ha tota mena de mobles dissenyats per emmagatzemar les ampolles en posició horitzontal. Recordeu que les ampolles de vi s’han d’emmagatzemar tombades, de manera que els suros es mantinguin sempre humits.

 

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari