Publicat el 09/05/2017

Cava o xampany. El cava és un vi escumós elaborat principalment a Catalunya seguint el mètode tradicional o xampanyès.

La paraula ‘cava’ apareix per primera vegada en un text normatiu legal l’any 1959. Un any abans s’havia iniciat un procés judicial per part del sector elaborador francès que reclamava que es deixés de comercialitzar un vi etiquetat amb el nom de champagne espanyol, per les confusions que aquest fet podia comportar al consumidor.

La sentència va ser favorable a la reclamació i des de llavors només pot ser anomenat champagne el vi elaborat a la regió específica.

El nom ‘cava’ s’acabaria generalitzant amb els anys, però si bé legalment no és possible parlar de champagne per als vins elaborats fora de França, no és cap error lingüístic anomenar ‘xampany’ el cava. Així ho contemplen els diccionaris. En definitiva, el cava és un vi escumós elaborat seguint el mètode tradicional o champenoise.

El cava es produeix principalment a Catalunya —el centre de producció més important és Sant Sadurní d’Anoia—, però també existeixen elaboradors arreu d’Espanya: a la Rioja, a Extremadura, a València, a Àlaba, a Navarra…
El xampany es produeix a la Xampanya, una zona de clima continental prop de París, al nord-est de França. En ciutats com Reims o Épernay es concentra gran part de la producció.

S’ha d’esmentar que tot i que el xampany ha gaudit de més bona premsa que el cava pel que fa a la qualitat, ja fa uns quants anys que moltes empreses elaboradores de caves estan competint al mateix nivell qualitativament.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari