Publicat el 26/06/2018

Si hi ha dues begudes que no necessiten carta de presentació i són sinònims d’elegància, aquestes són sens dubte el cava i el xampany. Perfectes amfitrions de les festes, són elegants i versàtils, i les seves preuades bombolles, obtingudes mitjançant el Mètode Tradicional de segona fermentació i criança en la mateixa ampolla, constitueixen avui dia un referent de qualitat.

Són ideals per als brindis i per acompanyar les postres, i se’ls associa a celebracions familiars, esportives, revetlles i festes. S’ha de consumir molt fred.

EL CAVA. A Catalunya, el cava és una DO que no està associada a una zona, com sí passa amb el xampany, sinó al mètode tradicional d’elaboració, anomenat mètode xampanyès (o champenoise), pel qual s’elaboren caves a tot el país. Segons la quantitat de sucre, es distingeix entre dolç, semisec, sec o brut, i brut nature.

Les varietats de raïm utilitzades per a la seva elaboració són macabeu, xarel·lo i parellada. També estan autoritzades la subirat o la malvasia riojana i la chardonnay. Per als caves rosats, s’usen raïm negre com la garnatxa, el monestrell, el pinot noir i el trepat.

El CHAMPAGNE. El xampany o champagne és un vi escumós produït a França, a la regió homònima, i elaborat amb el raïm chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Quan un xampany s’elabora exclusivament amb raïm chardonnay es denomina ‘Blanc de Blancs’. El procés d’elaboració, igual que el cava espanyol, segueix el mètode champenoise.

El xampany, igual que el cava, és un vi que es pot prendre en tots els passos d’un àpat, des de l’aperitiu a les postres.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari