Publicat el 06/02/2019

El catnip o herba gatera és una planta de la família de la menta, concretament la Nepeta cataria, que produeix un efecte sorprenent sobre el cervell del gat. També es coneix com a alfàbrega de gat, nepta, herba de gat, marrubiastre, menta gatera i herba de l’epidèmia. Es tracta d’una herba aromàtica de fins a 40 centímetres d’alt i fulles serrades, molt semblant a la menta i que, igual que aquesta planta, segrega una intensa olor que fascina els gats.

La responsable de l’efecte narcòtic que exerceix el catnip en els felins és una substància anomenada nepetalactona, present a la planta. L’herba gatera allibera a l’aire milers d’aquestes potents partícules, que entren dins les fosses nasals dels gats i s’uneixen a les cèl·lules que els estimulen les neurones sensitives. La reacció dels felins és com si haguessin consumit algun tipus d’al·lucinogen. Es freguen contra la planta i la llepen, ja que pel que sembla té un efecte plaent i altament estimulant per a ells. Aquesta reacció dura uns 10 minuts. Després, el gat romandrà immune a la fascinació per la planta durant prop de 30 minuts.

L’intens efecte que el catnip té sobre els felins fa que sigui utilitzat en joguines i accessoris per a gats, atès que provoca que juguin i els anima a realitzar activitat física. Ratolins de peluix, pilotes de tela i fins i tot llaminadures o aperitius per a gats incorporen l’herba gatera, que d’aquesta manera es converteix en un aliat per prevenir l’obesitat felina gràcies al joc.

Cal tenir present que no tots els gats són sensibles al catnip, ja que hi ha un gen que provoca aquesta reacció i que només està present en dos terços de la població felina.

Segons asseguren els experts, el catnip és un producte totalment segur per als gats. Es comercialitza fresc (en testos), dessecat (en joguines) o, fins i tot, en esprai.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari